Coach Boot

Afgelopen donderdagavond tikte ik 611 in op Teletekst, wachtte even en zag toen de cijfers staan: 56-58. Ik ging even rustig zitten, dacht goed na, bekeek de score van alle kanten, sloot alle andere mogelijkheden uit, kneep in mijn wang en kwam vervolgens tot de conclusie dat coach Boot het...

Halverwege de beslissende vijfde wedstrijd in de halve finale van de play-offs om de landstitel basketbal tussen Capitals en Astronauts was de stand 41-26. Hopeloze achterstand voor Donar, zoals de ploeg uit Groningen bij ons nog gewoon heet. Maar coach Boot hield in de rust zijn spelers het volgende voor: het kniet dat er opeens zo'n krachtsverschil is. Het lijkt misschien zo en de idiote hypothese wordt door het scorebord op onrustbarende wijze ondersteund, maar het kdus niet. Doe daar je voordeel mee.

Na dit sterke betoog stonden de spelers in vuur en vlam, wonnen de tweede helft en daarmee de wedstrijd. Donar in de finale, coach Boot op weg naar zijn 14de landstitel.

Ik schets even de situatie in het Groningse kamp vde laatste wedstrijd. Sterspeler Young was al eerder geblesseerd afgevallen. Na de vierde wedstrijd tegen de Astronauts haakte ook de grote steunpilaar Mikalajunas af. De Amerikaan Buchanan had gehavende hamstrings en Reed was door zijn enkel gegaan. Coach Boot had verder besloten de gelouterde veteraan Triemstra niet meer op te stellen omdat hij te veel fouten maakte. De overige spelers waren daarnaast volkomen uitgeput. Om even aan te geven hoe erg het was: volgens William Pomp van het Dagblad van het Noorden speelde Donar in een van de eerdere westrijden tegen Amsterdam al met zes geraamtes. Dat zegt wel genoeg.

Iedere andere coach zou zich onder de gegeven omstandigheden hebben overgegeven, maar niet coach Boot. Er zat, zei hij, maar ding op: 'Meer moe worden.'

Ik vind coach Boot een mysterieuze man. Hij heeft een vreemd stemgeluid, dat je op de een of andere manier dwingt te luisteren naar wat hij zegt. Hij heeft ook een merkwaardig accent. Hij zou de zoon kunnen zijn van een parlevinker op de Djnepr die via Wolga, Donau en Rijn op zijn wrakke schuitje nietsvermoedend afdreef naar onze streken en daar toevallig aanlegde bij een basketbalveldje.

Er zit iets exotisch in zijn uiterlijk, in zijn ogen weerspiegelen zich onbekende verten. Hij is 63, maar de jaren lijken hem niet te raken. Coach Boot is een priester van de sport. Het kan zijn dat hij eeuwig actief zal blijven als coach, maar het hoeft ook niemand te verbazen wanneer hij zich opeens terugtrekt in een klooster op een Grieks eiland om daar de geheimen van de sport en dus die van de mens te ontrafelen en te boek te stellen: de Openbaring van coach Boot.

Er kleeft hem iets gevaarlijks en onvoorspelbaars aan. Ik kan me voorstellen dat sommige spelers het niet trekken als zijn bezetenheid en absolute wil om te winnen hen vol in de onderbuik treft. Het grootste talent van Donar koos al na de eerste training huilend het hazenpad. Sneu, maar begrijpelijk. Niet iedereen verdraagt de hitte van coach Boot.

Zijn geest is on-Nederlands. Hij neemt telkens op het toppunt van zijn roem een jaar vrijaf in plaats van keihard te gaan cashen, en gaat dan psychologie studeren of sportmanagement.Of hij gaat langs bij collega-coaches in andere sporten, om bij te leren. (Hij bestudeerde de werkwijze van Ronald Koeman. Je zou zeggen: laat Koeman eens een paar maanden op de bank gaan zitten bij coach Boot, steekt-ie nog wat van op, maar dat gebeurt dan voor zover ik weet weer niet.) Als gymleraar op een technische school daagde hij notoire dwarsliggers uit voor een partijtje boksen en sloeg ze tegen het canvas.

Het is alsof coach Boot een geheime formule kent die onvermijdelijk naar de titel voert. Dat is een verontrustende gedachte. Alleen de goden bepalen hun eigen lot en bovendien wordt elke sport op slag zinloos wanneer iemand de sleutel tot gegarandeerd succes heeft gevonden.

Toen hij een jaar geleden tekende bij Donar, hoorde je overal dat het landskampioenschap van die club nu onvermijdelijk was geworden. Coach Boot ontkende, maar tevergeefs. Hij wil geen mythe worden, maar bouwt ondertussen met elke onwaarschijnlijke overwinning verder aan zijn eigen mythologisering.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden