Nieuws

COA wil meer opvang asielzoekers in westen van het land

De opvang van asielzoekers moet de komende jaren beter worden verspreid over Nederland, zegt bestuursvoorzitter Milo Schoenmaker van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in het AD. Vooral in het westen van het land moeten nieuwe opvanglocaties komen.

Het asielzoekerscentrum in het Noord-Brabantse Gilze.Beeld ANP

Van de zeventig opvanglocaties in Nederland zit een relatief klein deel in het westen. Dat moet eerlijker, vindt de voorzitter van het COA. Daarnaast moeten asielzoekers dichterbij de gemeente opgevangen worden waar ze zich uiteindelijk zullen vestigen als ze een verblijfsvergunning krijgen. Schoenmaker: ‘Als een gemeente al snel contact kan opnemen met een aankomend statushouder, dan kan dat positief uitwerken op de integratie en participatie.’

Een andere maatregel die de bestuursvoorzitter zich voorneemt, is het apart opvangen van asielzoekers uit veilige landen als Marokko en Algerije. Deze asielzoekers komen vaak niet in aanmerking voor een verblijfsvergunning. Als het aan Schoenmaker ligt, wordt die opvang een ‘gevangenisachtige setting’. Dat zou volgens de voorzitter moeten helpen tegen de overlast en agressie van een deel van deze asielzoekers. De voorzitter zegt dat het COA de ergste overlastgevers nu al volgt. ‘We werken met een top X-achtige aanpak, zoals ze in Amsterdam de Top 600 van criminelen hebben.’

In een reactie laat VluchtelingenWerk Nederland weten al jaren te pleiten voor een betere spreiding van de azc’s over het land. Ook het voornemen van het COA om asielzoekers dichter bij hun definitieve vestigingsplaats op te vangen, valt goed bij de organisatie. ‘Het is veel beter voor de integratie van vluchtelingen om niet steeds te hoeven verhuizen en in het netwerk te kunnen blijven dat ze tijdens de opvangperiode opbouwen’, aldus een woordvoerder.

Asielinstroom

De asielinstroom daalde in 2018 licht, het aantal buitenlandse studenten en arbeiders nam juist toe. Dit staat in het jaarlijkse verslag van het ministerie van Justitie over de laatste ontwikkelingen in de vreemdelingenketen. De vier opvallendste bevindingen.

Asielzoekers die geen kans maken op een verblijfsvergunning omdat ze uit veilige landen komen, hebben in Ter Apel een flink aandeel in de misdaadstatistieken. Vier vragen over het probleem en de worsteling ermee.

Asielzoekers die in opvangcentra structureel overlast veroorzaken, moeten een heropvoedingstraject volgen in een ‘extra begeleiding en toezichtlocatie’ (ebtl). In de volksmond beter bekend als aso-azc. De spanning is er hoog, de overlast voor de omgeving groot. Werkt dit wel? De Volkskrant ging kijken bij deze ebtl’s.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden