COA schrapt 18.000 opvangplaatsen nu asielinstroom fors is afgenomen

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) schrapt bijna 18 duizend opvangplaatsen en 550, vooral tijdelijke, arbeidsplaatsen. Reden is de afgenomen asielinstroom, die een deel van het opvangaanbod overbodig maakt.

Nieuwe opvang bij Ter Apel.Beeld epa

Van de huidige 48.700 opvangplaatsen blijven er 31 duizend in gebruik. Een zestigtal azc's blijft open, al schroeft het COA bij een deel van deze locaties de capaciteit terug. 45 locaties zijn gesloten of sluiten binnenkort.

Nu steeds minder asielzoekers naar Nederland komen, bouwt het COA zijn capaciteit stapsgewijs af. De huidige instroom bestaat bovendien vooral uit 'nareizigers' (familie van statushouders), die niet of kort verblijven in de opvang. Verder wordt een deel van de asielzoekers in de opvang teruggestuurd, omdat ze geen verblijfsvergunning hebben gekregen.

Ook in de jaren voor 2015 stootte het COA veel van zijn opvangcapaciteit af, om in de nasleep van de vluchtelingenzomer geconfronteerd te worden met een acuut ruimtetekort. Is Nederland straks nog wel berekend op een eventuele nieuwe asielcrisis? Woordvoerder Jan Willem Anholts ziet dat scenario zich niet herhalen. 'Het COA heeft een nieuwe structuur, met meer flexibiliteit op de locaties. We kunnen sneller opschalen.'

Daarnaast staat het vrijwilligersapparaat als een huis. 'Al die vrijwilligersinitiatieven begonnen in 2015 als pilots', zegt Anholts. 'We waren bijna net zo druk bezig met het vinden van opvanglocaties als het begeleiden van vrijwilligers.' Het COA hoopt de komende jaren op de vrijwilligersorganisaties te kunnen blijven rekenen.

Draagvlak

Twee jaar geleden kwamen een kleine honderdduizend asielzoekers naar Nederland, veelal Syriërs op de vlucht voor de burgeroorlog. Het COA moest dringend op zoek naar tientallen nieuwe opvanglocaties, wat niet altijd kon rekenen op lokaal enthousiasme. In Steenbergen en Geldermalsen kwam het tot aanvaringen tussen bewoners en gemeentebestuur.

De burgemeester van Oude Pekela heeft woensdag zijn ongenoegen geuit over de sluiting van de lokale opvang. Het bestuur van de Groningse gemeente zag de afgelopen jaren het draagvlak onder de lokale bevolking slinken, maar hield desondanks vast aan het azc. Dat het COA de locatie nu plotsklaps sluit, vindt de burgemeester 'moeilijk te verteren'.

Het azc in Oude Pekela sluit dit najaar.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden