COA: opvang asielzoekers kostte vorig jaar 800 miljoen

De opvang van asielzoekers heeft de samenleving vorig jaar 800 miljoen euro gekost. Dat is 300 miljoen meer dan in 2014, meldt het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA) in het jaarverslag.

Asielzoekers bij aanmeldcentrum Ter Apel.Beeld anp

De stijging houdt gelijke tred met de toenemende instroom van asielzoekers. Vooral in de maanden september en oktober was sprake van een uitzonderlijk hoge instroom. Toen meldden zich respectievelijk 9414 en 9783 vluchtelingen. In totaal klopten vorig jaar 59.000 mensen in Nederland aan voor asiel, de meesten van hen uit Syrië.

Om de toevloed aan asielzoekers in goede banen te kunnen leiden, waren bij het COA ook meer mensen nodig. Vorig jaar waren er 3834 fulltime banen mee gemoeid, tegen 2030 een jaar eerder. Vooral het aantal uitzendkrachten en externe medewerkers nam toe, maar ook het aantal vaste krachten en mensen met een tijdelijk contract steeg.
In 2015 werden 48 nieuwe opvanglocaties geopend of heropend.

Huisvesting

Met de huisvesting van vluchtelingen gaat het intussen niet best. In het eerste half jaar van 2016 moeten de Nederlandse gemeenten gezamenlijk 23 duizend asielzoekers met een verblijfsstatus een woning aanbieden. Na drie maanden staat de teller op 8.175. Niets duidt erop dat ze de komende maanden alsnog vijfduizend woningen per maand weten te regelen.

Er dreigt nog voor de zomer opnieuw een tekort aan opvangcentra, zelfs als de instroom van nieuwe vluchtelingen de komende maanden laag blijft. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Justitie is in overleg met gemeenten om meer tijdelijke opvanglocaties te regelen.

Waar blijven de containerwoningen voor vluchtelingen?

De doorstroming van vluchtelingen stokt. 15 duizend asielzoekers met verblijfsstatus wachten nog op huisvesting. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden