COA: Kosovaren moeten nog enkele maanden op huis wachten

Het zal nog enkele maanden duren voordat Kosovaarse vluchtelingen in een huis worden opgevangen, verwacht het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA)....

Van onze verslaggever

Wanneer de Kosovaren in een woning terecht kunnen, hangt af van de snelheid waarmeer de gemeenten huizen ter beschikking stellen. Tot nu toe reageren ze welwillend op het verzoek van staatssecretaris Cohen van Justitie om extra woningen voor asielopvang.

Als die extra woningen beschikbaar komen, betekent dat echter nog niet dat de gemeenten Kosovaren zullen opvangen.

Andere vluchtelingen die in asielcentra op woningen wachten, nog enkele duizenden, gaan voor. Daartussen zitten ook Kosovaren die voor de NAVO-bombardementen naar Nederland zijn gevlucht.

De vluchtelingen hebben een voorlopige verblijfsstatus gekregen.

Dat betekent dat ze niet eerst een asielprocedure hoeven te voeren. Wel wordt gecontroleerd, zegt het ministerie van Justitie, of ze echt uit Kosovo komen. Dat wordt ook gecheckt voor het vertrek uit de kampen.

Met de voorlopige status hebben de vluchtelingen het recht in Nederland te verblijven totdat Kosovo weer veilig is. Als dat niet binnen drie jaar het geval is, hebben de Kosovaren recht op een permanente asielstatus.

Nederland vangt tweeduizend Kosovaarse vluchtelingen op. Cohen, die maandag het opvangkamp in Ermelo bezocht, beraadt zich nog op een verzoek van de Tweede Kamer om meer vluchtelingen op te nemen. Volgens de vluchtelingenorganisatie Unhcr van de Verenigde Naties is dat voorlopig nog niet nodig.

Tot nu toe zijn er zo'n 26 duizend vluchtelingen uit de opvangkampen in Albanië en Macedonië naar elders in Europa geëvacueerd. Naar verwachting zal de Internationale Organisatie voor Migratie, die de vluchten coördineert, deze maand 13 duizend ontheemden overvliegen vanuit Skopje (Macedonië) naar diverse landen. Tot en met maandag zijn er vier vluchten naar Nederland geweest.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden