COA doet geen aangifte tegen Albayrak

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) gaat geen aangifte van valsheid in geschrifte doen tegen de ontslagen directeur Nurten Albayrak. Volgens minister Leers (Asiel en Immigratie) heeft het COA wel overwogen aangifte te doen, aangezien Albayrak niet de waarheid had verteld over het privégebruik van haar dienstauto.

Redactie
Voormalig COA-bestuurder Nurten Albayrak (L) komt aan samen met raadsvrouw Scheele voor de persconferentie in perscentrum Nieuwspoort. (Archieffoto) Beeld anp
Voormalig COA-bestuurder Nurten Albayrak (L) komt aan samen met raadsvrouw Scheele voor de persconferentie in perscentrum Nieuwspoort. (Archieffoto)Beeld anp

Dat schrijft Leers in een brief aan de Kamer.

Albayrak probeerde achteraf het privégebruik van haar dienstauto te verhullen door achteraf haar agenda aan te passen. Volgens Leers is dit 'niet integer en laakbaar', maar is dat geen reden voor vervolging. 'Het vervalsen van haar agenda is niet hetzelfde als valsheid in geschrifte, zoals bedoeld in artikel 225 van het wetboek van strafrecht', aldus Leers.

Gisteravond liet Leers in antwoord op 65 vragen van de Tweede Kamer weten dat Albayrak niet het teveel aan ontvangen salaris hoeft terug te betalen. Ze krijgt echter geen ontslagvergoedingen van 18 maanden salaris mee, omdat haar vertrek aan haarzelf te verwijten is.

Albayrak kondigde onlangs zelf aan een procedure tegen de Staat begint om alsnog een ontslagvergoeding te krijgen. Ze heeft onterecht 'enorme reputatieschade' opgelopen, liet ze weten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden