NieuwsPrivacybescherming

COA deelde jarenlang persoonlijke gegevens van asielzoekers met politie

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft jarenlang onrechtmatig persoonlijke gegevens van asielzoekers gedeeld met de politie. Dat blijkt uit een conceptbrief aan de Tweede Kamer, die is ingezien door NRC.

Het delen van gegevens van asielzoekers wordt definitief stopgezet, schrijven demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie) en staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel) in een conceptbrief aan de Tweede Kamer, zo bericht NRC.  Beeld ANP
Het delen van gegevens van asielzoekers wordt definitief stopgezet, schrijven demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie) en staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel) in een conceptbrief aan de Tweede Kamer, zo bericht NRC.Beeld ANP

Zeker zeven jaar lang deelde het COA dagelijks structureel gegevens van al zijn bewoners met het Nationaal Vreemdelingen Knooppunt (NVIK) van de politie. Het gaat om persoonlijke en gevoelige gegevens van honderdduizenden asielzoekers over godsdienst, etniciteit, naam, leeftijd en land van herkomst.

Het delen van dergelijke gegevens is volgens juristen in strijd met de wet en kan bijdragen aan de criminalisering van een groep onschuldige asielzoekers.

In de conceptbrief aan de Tweede Kamer, die is opgesteld door demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie) en staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel), staat volgens NRC dat het delen van gegevens van asielzoekers nu definitief wordt stopgezet.

Het COA verwijst voor een reactie naar het ministerie. Maar het ministerie wil niet reageren voordat de Kamer is geïnformeerd over de kwestie.

Toestemmingsformulier

Asielzoekers tekenden direct na aankomst in Nederland op verzoek van COA-medewerkers een toestemmingsverklaring waarin stond dat het COA hun gegevens deelt met de politie. Op het formulier van april 2020 kon alleen ‘ja’ worden aangekruist.

Volgens NRC groeide bij het COA het besef dat asielzoekers mogelijk ‘niet vrijelijk’ hun gegevens hebben afgestaan. De organisatie liet een extern onderzoek uitvoeren.

Sinds afgelopen zomer is het toestemmingsformulier afgeschaft. Ook het geautomatiseerd delen van gegevens hield toen op. De politie drong er vervolgens op aan om in het belang van de nationale veiligheid tot een hervatting over te gaan. Toen dit niet gebeurde, gingen agenten zelf langs bij de asielzoekerscentra om data op te halen. Het COA verzocht haar medewerkers in november om hier niet langer aan mee te werken.

COA deelt omstreden gegevens van asielzoekers al zeven jaar
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) blijkt al sinds 2013 privacygevoelige persoonsgegevens van asielzoekers, zoals geloofsovertuiging en etniciteit, door te spelen aan opsporingsdiensten. Daarbij wordt de privacywet, die dit verbiedt, omzeild.

COA stopt per direct met delen persoonsgegevens asielzoekers met politie
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) stelt een extern onderzoek in naar zijn eigen werkwijze. De opvangorganisatie deelt privacygevoelige persoonsgegevens van asielzoekers met opsporingsinstanties. Het – niet toegestane – verzamelen en delen van gegevens zoals etniciteit en geloof wordt per direct opgeschort.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden