CO2-opslag vooral 'noodzakelijk kwaad'

AMSTERDAM Een stevige waarschuwing dat het ondergronds opslaan van het broeikasgas CO2toch echt een noodoplossing is. Zo duiden wetenschappers die het afvangen van CO2 bestuderen de inschatting van de invloedrijke Amerikaanse geofysicus Mark Zoback dat het ondergronds opslaan van CO2 niet genoeg is om het klimaat te beïnvloeden.


Volgens Zoback heeft de aarde eenvoudigweg te weinig plek om zoveel CO2 ondergronds op te slaan dat het merkbaar effect heeft op het klimaat. Vooral de stabiliteit van veel bodems is een probleem, aldus Zoback in een nu al geruchtmakend artikel in het vakblad PNAS. Op veel plaatsen zou het CO2 kleine aardschokjes opwekken, waarna het gas weer zou weglekken.


Geofysicus en directeur van het Nederlandse CO2-opvangprogramma CATO Jan Brouwer vindt dat te gemakkelijk gezegd. 'Hebben we voldoende capaciteit? Dat weet je pas als je het van geval tot geval doorrekent', zegt hij.


Bovendien worden velden waar de druk door de toevoeging van CO2 te hoog zou worden nu al afgekeurd, stelt Brouwer. 'Anders zou niet eens rendabel zijn.' De geofysicus denkt daarom dat Zoback de kans op aardbevinkjes en CO2-ontsnappingen te hoog inschat.


Wel is hij het op een ander punt met Zoback eens. 'We moeten heel goed beseffen dat we het hier hebben over gigantische hoeveelheden CO2. Je moet niet de illusie hebben dat je door een paar putjes neer te zetten van je problemen af bent.'


In Nederland zijn de mogelijkheden voor ondergrondse CO2-opslag zeer gunstig. De gasvelden in Groningen komen namelijk juist weer meer 'op druk' door CO2 en de reservoirs zijn goed afgedekt met lagen zout of kleisteen die ook onder druk stabiel blijven. 'Uitgeputte gasvelden zijn een zeer goede plek om CO2 op te slaan', laat Marck Zoback per e-mail vanuit Californië weten.


Maar elders op de wereld ligt dat anders. 'Dat er landen zijn waar het niet kan, is duidelijk', zegt Brouwer. Dat maakt grootschalige opslag uiteindelijk 'extreem duur en riskant voordat je een noemenswaardige afname in de broeikasgasuitstoot ziet', aldus Zoback.


Allemaal waar, zegt Brouwer, 'maar ik denk niet dat we het ons kunnen veroorloven om dit niet te doen. Anders hebben we straks lekker principieel gedaan, maar zitten we met vier, vijf graden opwarming. We hebben op dit moment helaas geen alternatief.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden