NieuwsUWV dienstverlening

CNV: kabinet zet arbeidsongeschikten in als proefkonijn

Het kabinet is van plan om een groep van zesduizend mensen die arbeidsongeschikt raken niet te helpen met het zoeken naar werk. Vakbond CNV spreekt van een grootschalig experiment en maakt zich zorgen over de kwaliteit van de dienstverlening van het UWV. De vakbond wil dat de Tweede Kamer ingrijpt.

Een werkzoekende bij het UWV.Beeld anp

De mensen die niet worden geholpen, maken deel uit van de controlegroep in het onderzoek. Twee andere groepen van zesduizend mensen krijgen wel reguliere of zelfs intensieve begeleiding, blijkt uit een brief van minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de Tweede Kamer.

‘Het kabinet wil zesduizend mensen die al twee jaar ziek zijn en in een kwetsbare positie zitten, gebruiken als proefkonijn in een experiment’, zegt CNV-voorzitter Arend van Wijngaarden. ‘Het gaat hier om de gezondheid, het perspectief op werk en inkomen en de waardigheid van mensen.’

Het onderzoek is bedoeld om meer inzicht te krijgen in de effecten van de reïntegratiedienstverlening en start dit najaar. Vanaf dat moment worden 19.000 mensen ingedeeld in de drie groepen. Dat is het aantal mensen dat in een jaar arbeidsongeschikt raakt en een uitkering krijgt op grond van de Werkhervattingsregeling Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA).

De mensen die in de controlegroep worden ingedeeld, krijgen wel begeleiding van het UWV als zij daarnaar vragen. Ze vallen dan buiten de controlegroep. ‘Na drie jaar eindigt het effectonderzoek en wordt deze groep weer actief opgeroepen. Op deze wijze acht ik de inrichting van de controlegroep verantwoord', aldus minister Koolmees.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden