CNV-bond verwerpt voorstel Akzo voor flexibeler werktijd

De onderhandelingen over een gemiddeld 36-urige werkweek bij het chemieconcern Akzo Nobel zijn in een kritiek stadium gekomen. De Industrie- en Voedingsbond CNV verwerpt het directievoorstel voor een vergaande flexibilisering van de werktijden....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De kaderleden van de Industrie- en Voedingsbond CNV vinden dat de Akzo-directie te ver gaat in haar plan voor een variabele werkweek van minimaal 32 en maximaal 45 uur. In principe mag een werkweek niet langer dan 38 uur duren, vinden de CNV'ers. De toezegging dat de werkweek over het gehele jaar bekeken gemiddeld 36 uur zal zijn, is onvoldoende.

Bondsbestuurder R. Zwijnenberg verwacht dat de collega's van de Industriebond FNV maandag met een vergelijkbare reactie komen. Volgens de bestuurder zijn de Akzo-werknemers vooral bevreesd voor de periode na 1 juli 1997. Vanaf die datum worden volgens het directievoorstel de experimenten met flexibelere werktijden omgezet in een structurele regeling.

Het risico is groot dat dan veel contracten voor overvolle werkweken worden afgesloten, stelt Zwijnenberg. Een 36-urige werkweek is dan niet meer dan een papieren 'rekenmodel' voor de berekening van de beloning. Volgens hem komt er dan niets terecht van de herverdeling van werkgelegenheid, die de industriebonden beogen.

Om geheel andere redenen is ook de bond van hoger personeel VHP Akzo kritisch over het directieplan. Het hoger personeel vreest dat het straks even hard moet werken, terwijl het minder uren vergoed krijgt, zegt bestuurder R. van Baalen van de VHP Akzo. De bond eist dat werknemers die niet profiteren van de arbeidstijdverkorting, in loon worden gecompenseerd.

De cao-onderhandelingen bij Akzo Nobel worden komende woensdag voortgezet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.