CNN moet blijven

DE AMSTERDAMSE televisiekijker wordt steeds duidelijker de verliezer in het gevecht dat kabelexploitant A2000 uitvecht met aanbieders van commerciële televisie....

Wie draagt nu de verantwoordelijkheid voor deze onwenselijke gang van zaken? Krijgen de critici die de privatisering van het netwerk van meet af aan hebben veroordeeld hun gelijk? Dat is wat al te simpel, want de Amsterdamse problemen doen zich niet voor in andere grote steden als Den Haag en Utrecht. Ook daar werd het kabelnetwerk verkocht, maar de verhoudingen tussen exploitant Casema en de programma-aanbieders zijn betrekkelijk harmonieus.

De kern van de problemen schuilt in de manier waarop Amsterdam de privatisering heeft uitgevoerd. Met een verkoopprijs van 700 miljoen gulden heeft de gemeente het onderste uit de kan gehaald. Tegelijkertijd is met het oog op de belangen van de consument een basispakket tegen een relatief laag tarief afgesproken.

Dat oogt mooi, maar beide factoren dwingen A2000 wel tot rare sprongen. Zijn investering van 700 miljoen valt niet terug te verdienen door rekeningen te sturen naar de publieke zenders; die moet A2000 gratis doorgeven. En ook de consument kan onder het huidige contract niet extra worden belast.

Zo komt de exploitant vanzelf uit bij de commerciële zenders. A2000 verergert de problemen nog eens door zijn compromisloze opstelling. Het bedrijf is volledig in Amerikaanse handen en heeft een bijpassende bedrijfscultuur: niet tasten naar een compromis, maar keiharde confrontatie luidt het parool.

Maar het is vooral de gemeente die zich de huidige impasse moet aantrekken. Bij de privatiseringsoperatie is met ongetwijfeld goede bedoelingen een contract afgesloten dat voor de burgers nu duidelijk nadelige gevolgen blijkt te hebben. Anders dan een commerciële partij als A2000 behoort de overheid op zo'n moment niet een andere kant op te kijken.

Een dergelijke houding meent de gemeente Amsterdam zich in dit confict echter te kunnen permitteren. Ten onrechte. Door een klein deel van de opbrengst van 700 miljoen aan de Amsterdamse programmaraad ter beschikking te stellen, zijn de gerezen problemen eenvoudig op te lossen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden