Club

Allemaal in een kring: een spelletje doen. 'Wie heeft er voor mij graan in ruil voor ijzer erts?'..

'Vuile rat die je er bent!' Raymond Adriaans (32, docent bedrijfsopleiding) kijkt met een gespeeld boos gezicht naar Mar cel Rutten (29, productieplanner) die er zojuist voor heeft gezorgd dat hij voorlopig geen grondstoffen meer kan krijgen voor het opbouwen van een stad. En zonder stad geen punten in het bordspel De Kolonisten van Catan. Rutten grinnikt. 'Niemand wil bouwen?', vraagt hij plagerig, terwijl hij de tafel rondkijkt. 'Ik wel.' Zorgvuldig plaatst hij een bruin huisje op het honingraatvormige bord.

De maandagavond is heilig voor de vijf leden van de spelletjesclub. Geen verjaardag of vrien d in kan ze ervan weerhouden klokslag acht uur bij Adriaans aan de keukentafel plaats te nemen. Om zich vervolgens met volle overgave in een wereld te storten waarin ze de grootste vijanden zijn in plaats van de beste vrienden. Met enige regelmaat wordt iemand uitgemaakt voor boef, danwel bangerik. Als het echt goed mis is, gaat een middelvinger omhoog.

Benodigdheden voor een fijne spelletjesavond: cola, borrelnootjes, lekker achtergrondmuziekje (liefst Ne der lands talig) en natuurlijk een bordspel. Eufraat en Tigris zijn favoriet, of Axies en Allies. Veruit het vaakst spelen ze Kolonisten van Catan.

De vijf kolonisten hebben ieder een eigen stukje van het eiland Catan en daarop willen ze zoveel mogelijk bouwen. De grondstoffen die ze daarvoor nodig hebben, winnen ze met een beetje geluk door een worp met de dobbelsteen. Zo niet, dan kan er altijd nog gehandeld worden.

Rutten: 'Wie heeft er voor mij graan in ruil voor ijzererts?'

Stef Noordermeer (28, magazijnmedewerker): 'Ik wil je best graan geven, maar alleen als ik van jou ijzererts en hout krijg.'

Rutten: 'Twee ijzerertsen?'

Noordermeer: 'Oké.'

Door een paar slimme deals weet Noord er meer zijn blauwkleurige aanwezigheid op het bord zodanig te vergroten dan het er even op lijkt dat hij als eerste de eindstreep haalt. Maar Rutten slaat keihard terug en is uiteindelijk de grote overwinnaar. 'Mar cel gaat over lijken, want hij kan niet tegen zijn verlies', mompelt Adri aans tegen de anderen, die erg moeten lachen. Zo is het precies: na jarenlang samen te hebben gespeeld, kunnen ze elkaars sterke en zwakke punten feilloos benoemen. Roland Knip pen berg (26, werkloos) is bijvoorbeeld echt een stokertje, vinden zijn vrienden. Raymond daarentegen gaat met open vizier recht op zijn doel af.

Adriaans, Rutten en Knippenberg spelen al zeker tien jaar samen spelletjes. Voorheen deden ze dat via hun computers. Maar toen vier jaar geleden Stef en Ramon erbij kwamen, besloten ze om alleen nog maar bordspelen te doen.

Raymond: 'Bordspelen zijn gezelliger.'

Marcel: 'Als je elkaar echt ziet en spreekt is het heel anders dan achter de computer.'

Raymond: 'Uiteindelijk zit je dan toch alleen in de kamer.'

Marcel: 'En nu kunnen we elkaar ook nog eens fijn uitschelden.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.