Clubs zijn geholpen met steviger inbreng justitie

POUL ANNEMA

AMSTERDAM - 'Zero tolerance' moet de norm worden, zei minister Schippers eind vorig jaar in haar eerste begrotingsoverleg over sport in de Tweede Kamer. 'Twintig procent van de sporters wordt af en toe slachtoffer van ongewenst gedrag. Dat is schokkend en niet meer te accepteren.'

Met haar vrijdag gepresenteerde actieplan voor een veiliger sportklimaat, een speerpunt in haar sportbeleid, sluit de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aan bij de al lang levende behoefte om een eind te maken aan de toenemende agressie op en rond de velden.

Bovendien zijn de slechte omgangsvormen een bron van irritatie in sportend Nederland.

Met de campagne 'Sportiviteit en Respect' verenigden de bonden, onder aanvoering van NOC*NSF, zich eerder al in een gezamenlijke tuchtrechtelijke aanpak en in een verbond om de regels van fair play aan te scherpen.

Nu de overheid instemming van de Kamer vraagt om gewelddadig gedrag in de sport juridisch zwaarder te mogen bestraffen, zijn de mogelijkheden voor nieuw beleid vergroot.

'Grenzen stellen, is grenzen handhaven', zegt minister Schippers, die met haar collega Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) van mening is dat de sport verloedert door molestaties van scheidsrechters, discriminerende spreekkoren en onsportief gedrag van sporters en supporters.

'Sporten is leuk, maar we moeten het wel leuk en dus veilig houden', zegt Schippers, die na zes staatssecretarissen voor Sport, sinds vorig jaar de eerste minister is met Sport in de portefeuille (Volksgezondheid, Welzijn en Sport).

Ze kondigde eind vorig jaar in het Kameroverleg al een robuust plan aan. 'Ik zal het actieplan scherp opschrijven, het is niet te tolereren dat kinderen op jonge leeftijd zich misdragen tegenover scheidsrechters en daarin vaak ook nog eens worden gesteund door hun ouders', aldus de minister.

Schippers: 'Laatst hoorde ik van een scheidsrechter dat hij twee keer in een seizoen in elkaar is geslagen. Er is sprake van te veel incidenten, op hoog maar ook op lager niveau.'

Haar boodschap is duidelijk: 'We moeten het tij keren door de agressie te beteugelen en door te investeren in de vrijwilligers die de sport zo sterk maken.'

Vooruitlopend op de nota van de bewindsvrouw, sloeg de voetbalbond KNVB eind maart al alarm. De bond kwam met een serie aanbevelingen om een einde te maken aan het onacceptabele gedrag op de velden. Na een indrukwekkende reeks van geconstateerde misdragingen stelde de KNVB een taskforce samen, die een, inmiddels door het bondsbestuur onderschreven, voorstel tot ingrijpen presenteerde.

KNVB-leden zullen bij geweld tegen de arbitrage hun lidmaatschap van de bond verliezen. De minimale straf bij dit soort geweld wordt een schorsing van drie jaar. Teams die schuldig worden bevonden aan een collectieve vechtpartij zullen door de KNVB eerder uit de competitie worden genomen.

Het is, zoals Schippers tot nog toe steeds heeft gezegd: 'Clubs en bonden moeten heel veel doen om dit probleem te bestrijden, maar de verantwoordelijkheid voor de echte aanpak van geweldplegers ligt bij justitie, daarom is er veiligheidsplan noodzakelijk.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden