Clubheld Afonso Alves is terug in Heerenveen

Wie Afonso Alves in actie wil zien, kan de komende tijd terecht op sportpark Skoatterwâld in Heerenveen. Alves traint de komende tijd mee met het tweede elftal van Heerenveen om zijn conditie op peil te houden. De 34-jarige Braziliaan, nog altijd een volksheld in Heerenveen en omstreken, stond donderdag voor het eerst op het veld.

Afonso Alves in 2007. Beeld anp
Afonso Alves in 2007.Beeld anp

Roep de naam Afonso Alves in een willekeurige straat van de Friese stad en het bezorgt mensen spontaan een nostalgisch gevoel. De Braziliaanse spits speelde tussen 2006 en 2008 39 duels in het shirt van Heerenveen en scoorde liefst 45 keer.

Alves werd deze week opeens gesignaleerd in Friesland. Meteen begon de geruchtenmolen te draaien.

Nee, om voetbalredenen was Alves niet in Nederland. Althans, dat werd meteen benadrukt door de hoofdrolspelers (Heerenveen én Alves) toen de Leeuwarder Courant ontdekte dat de Braziliaan in het land was. Alves zou nog wat vrienden hebben overgehouden aan zijn Nederlandse avontuur en was bij hen op bezoek. Hij plaatst op zijn instagrampagina nog een oer-Hollandse selfie bij een boot, aan het water.

Toch was hij maandagavond toeschouwer bij een duel van de Heerenveen-beloften. Ja, zijn gezicht was misschien iets ronder dan hoe de fans op de tribunes van het Abe Lenstra-stadion zijn gelaat herinnerden, maar het was toch echt Alves.

Het was ook op die plek waar oud-voorzitter Riemer van der Velde hem tegen het lijf liep. 'Hij is drie weken op vakantie in Nederland', laat Van der Velde weten over de telefoon. 'We hebben gezellig gepraat. Ook Gerald Sibon (oud-ploeggenoot, red.) en Hans Vonk (technisch directeur Heerenveen, red.) waren erbij. Een soort kleine reünie.'

Van harte welkom

En donderdag stond hij dus opeens op het trainingsveld. 'Alves heeft in het verleden het nodige betekend voor Heerenveen, zowel met zijn doelpunten als transferopbrengst, dus hij is van harte welkom', zei Hans Vonk over het meetrainen van Alves.

Zelfs was de voetballer 'trots' om weer terug te zijn. Heerenveen-trainer Dwight Lodeweges ontweek alle vragen over een mogelijk contract voor Alves tegenover de NOS. 'Als hij straks fit is en hij kan nog goed voetballen, dan is hij ook welkom in de selectie', verkondigde Lodeweges.

Zevenklapper

De korte tijd van Alves in Friesland wordt gezien het verloop van zijn carrière steeds bijzonderder naarmate de jaren verstrijken. Heerenveen pikte in 2006 de toen nog volslagen onbekende Braziliaan op in Zweden, bij Malmö, hoogstpersoonlijk gescout door toenmalig voorzitter Van der Velde. Het prijskaartje? 4,5 miljoen, een record voor Heerenveen. Het zorgde voor nogal wat verbazing.

Als snel bleek hij het geld waard. Hij ontpopte zich als een meesterafmaker met een kiezelharde vrije trap. Na een half seizoen in het blauw-wit had Braziliaan al negentien keer het net gevonden. Hij werd in 2006/2007 topscorer van de eredivisie met 34 goals en won zelfs de Zilveren Schoen; alleen Roma-icoon Francesco Totti eindigde voor hem op de Europese topscorerslijst.

Riemer van der Velde denkt bij Alves vooral nog aan de loeiharde pegels die hij afvoerde op doelen van tegenstanders. 'Die bal werd gewoon langwerpig'.

Na de doelpuntenregen in 2006/2007 maakte Heerenveen kennis met de wispelturige kant van Alves. Er was veel interesse in hem na zijn eerste seizoen, Heerenveen liet hem niet gaan en Alves kwam vervolgens niet opdagen voor trainingen in aanloop naar het nieuwe seizoen. Toch verzoende hij zich weer met de club, waarna zijn huzarenstukje volgde: op 7 oktober 2007 scoorde hij zeven keer in het met 9-0 gewonnen duel tegen Heracles.

Tekst loopt door onder video

Alves (rechts) in 2007 met Ronaldinho als Braziliaans international. Beeld afp
Alves (rechts) in 2007 met Ronaldinho als Braziliaans international.Beeld afp

Gesteggel

Daarna was hij niet meer te houden in Friesland. Het toen nog onder Dirk Scheringa steenrijke AZ wilde Alves kopen voor achttien miljoen euro, steggelde met Heerenveen over de geldigheid van een contract, waarna Premier Leagueclub Middlesbrough de spits in de winterstop wegkaapte voor de neus van de Alkmaarders, voor 20 miljoen euro.

In Britse dienst was hij nooit meer de Alves die in Friesland furore maakte. Tien keer scoorde hij in totaal voor de Engelse middenmotor.

Na anderhalf jaar in Noord-Engeland verkaste hij in 2009 naar Qatar, waar hij voor drie clubs speelde tot hij ook daar vorig seizoen vertrok. Sindsdien speelde hij geen officieel duel meer. Opmerkelijk voor de man wiens mentaliteit misschien in twijfel werd getrokken, maar wiens kwaliteit als doelpuntenmaker zelfs de grootste criticasters ervan overtuigde dat hij ver zou gaan komen.

Alves na een goal tegen Feyenoord in 2007. Beeld anp
Alves na een goal tegen Feyenoord in 2007.Beeld anp

Eerdere sollicitatie

Met zijn terugkeer in Friesland wil Alves naar eigen zeggen 'nieuw leven' in zijn carrière blazen, zo zei hij tegen de NOS. Het is niet de eerste keer dat hij openlijk solliciteert naar een terugkeer bij de club waar hij zijn grootste successen beleefde.

In 2013 zocht een cameraploeg van sc-Heerenveen.TV Alves op in Brazilië, in zijn geboortestad Belo Horizonte. Daar zei hij dat hij graag zou terugkeren bij Heerenveen. Later dat jaar verscheen hij ook daadwerkelijk in Friesland. Toen hem werd verteld dat hij zich eerst moest bewijzen bij de beloften, vertrok hij weer naar Brazilië.

Oud-voorzitter Van der Velde herinnert zich nog hoe dat ging. 'Ik deed toen tijdelijk de voetbalzaken. Toen we hem zeiden dat hij eerst bij de beloften moest laten zien dat hij nog fit was, vond hij dat niet leuk. Hij zei: 'Ik hoef me toch niet te bewijzen'. Daarna stapte hij op het vliegtuig.'

Van der Velde vindt het goed nieuws dat Alves nu wel op het veld staat bij Heerenveen. 'Voor iemand met 49 goals achter zijn naam en die bijna twintig miljoen heeft opgeleverd, moet je de deur open zetten', zegt hij.

Of hij straks ook een contract verdient? Van der Velde: 'Dat is vers twee. Aan meetrainen kan hij geen rechten ontlenen. Hans (Vonk, red.) is hoofdverantwoordelijke en moet daar maar naar kijken. Toen ik Afonso maandag zag, liep er geen vette meneer naar binnen. Hij zag er nog wel fit uit. En in het voetbal is het nooit, nooit. Stel: de huidige spits krijgt een zware blessure. Dan kan het altijd.'

'You are my Alves'

Voor de fans van Heerenveen die hopen clubicoon Alves nog eens aan te kunnen moedigen met het befaamde 'You are my Alves'-deuntje, op het ritme van de evergreen You Are My Sunshine, biedt het nieuws van vandaag in ieder geval hoop.

En dat Alves ook nog niet is vergeten in de eredivisie, bleek vandaag op Twitter. Toen Heerenveen de rentree van de dertiger op het trainingsveld aankondigde op het sociale netwerk, reageerde Heracles al snel: 'Hij doet morgen toch niet mee?', referend aan de 9-0 in 2007. Heerenveen en Heracles staan vrijdag tegenover elkaar in Almelo. 'Hoezo?', antwoordde Heerenveen, met een link naar de zevenklapper van Alves in 2007.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden