Clubbestuurders staan garant voor janboel

De hond en de kat omhelsden elkaar maandag in Amersfoort waar de clubs elkaar troffen om de buitenlander-regeling aan te passen....

PAUL ONKENHOUT

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

En net zo opvallend was het dat de Rotterdamse voorman Van den Herik de plannenmakers verweet te discrimeren. Wie in het bezit is van een werkvergunning, zo betoogde hij, mag in Nederland geen beperkingen worden opgelegd.

Ofwel: Zweed of Rus, Braziliaan of Australiër, Pool of Nigeriaan, Feyenoord wil ze allemaal kunnen opstellen. Van den Herik die zich zorgen maakt over de rechten van buitenlanders in Nederland, het is weer eens wat anders.

De clubs hadden gevraagd om verruiming van de buitenlander-regeling, maar de machtige CSR ging slechts onder voorwaarden akkoord. Hoe slecht de clubbestuurders thuis zijn in de vergaderzaal van de KNVB bleek toen Van den Herik toegaf het verschil tussen de CSR en de spelersvakbond VVCS niet te kennen. Sectievoorzitter Staatsen legde het hem fijntjes uit en in plaats van zich beschaamd over zoveel onwetendheid terug te trekken, vervolgde Van den Herik zijn aanval.

De agressie van Ajax en Feyenoord richtte zich op de beperkingen in het voorstel. De oppervlakkige lezer constateerde dat het aantal speelgerechtigde buitenlanders van twee zou worden opgevoerd tot drie, plus twee spelers die twee jaar in Nederland actief waren, zogenaamde 'geassimileerden'.

Wie de stukken thuis echter aandachtig had gelezen, had al lang geconstateerd dat drie van de vijf buitenlanders uit een land afkomstig dienden te zijn dat is aangesloten bij de Europese Unie.

Maar de meeste clubvertegenwoordigers hadden de notitie niet goed gelezen of niet begrepen en toen op het laatste moment het voorstel op enkele details werd aangepast op aandringen van de CSR, was de boot helemaal aan. Schande sprak Ajax er van, bij monde van penningmeester Van Os.

Ajax dacht er op vooruit te gaan, maar in plaats daarvan werd het aantal speelgerechtigde buitenlanders ingekrompen. Doordat het voorstel van de hand werd gewezen, is het in theorie nog steeds mogelijk dat Ajax elf buitenlanders opstelt, twee 'echte' en negen 'geassimileerden'.

Volgens Van Os moeten buitenlanders wel worden aangetrokken omdat Nederlandse spelers steeds vaker de wijk nemen naar het buitenland. Dat was een verkeerde voorstelling van zaken, maar het argument kwam hem op dat moment goed van pas.

De laatste jaren hebben Ajax en Feyenoord markten buiten de Europese Unie ontdekt. Ajax heeft een Rus, twee Nigerianen, een Braziliaan en een Fin onder contract, Feyenoord een Zweed, een Nigeriaan, een Australiër, een Braziliaan, een Rus en een Pool. Alleen Finland en Zweden maken deel uit van de EU. Komend seizoen kan bijvoorbeeld Ajax binnen enkele maanden vier buitenlanders opstellen, George, Litmanen, Kanu en Santos.

PSV stemde vóór aanpassing van de regel omdat het, zo zei voorzitter Maeyer, in de pas wil lopen met de eisen van de UEFA. PSV heeft één EU'er onder contract, de Belg Nilis, en twee Brazilianen en koos met het oog op de Europa Cup ditmaal Nederlanders (Jonk, Van der Weerden en Cocu) als versterkingen.

De problematiek raakt slechts de Top-3. Toen in Amersfoort de handen omhoog gingen, konden zes tegenstemmers worden geteld. Maar tien minuten later, nadat nogmaals was uitgelegd waar het om ging en Van Os en Van den Herik opnieuw fanatiek bezwaar hadden aangetekend, vonden Ajax en Feyenoord bij de officiële stemming plotseling vijftien clubs aan hun zijde.

Ook in de vergaderzaal dwingen Ajax en Feyenoord ontzag af. Slecht geïnformeerde bestuurders deinzen er voor terug om de topclubs voor het hoofd te stoten. Straks moet er immers worden gepraat over de verdeling van bijvoorbeeld de televisiegelden.

Vooruit, voor wat hoort wat, dachten de geïmponeerde clubs, waardoor clubs als Excelsior, Zwolle en Dordrecht '90 zich achter Van Os en Van den Herik schaarden. Die clubs hebben geen of slechts een enkele buitenlander onder contract, maar als Van Os het zei, zou het wel goed zijn.

De CSR vond het vervolgens nog nodig om te zeggen dat de komende jaren alle voorstellen tot wijziging van de regel ongelezen retour zullen gaan. De spelersraad zou het liefst zien dat in de Nederlandse reglementen de bepaling van de UEFA wordt overgenomen. Hoe meer Nederlandse spelers, hoe beter, vindt de CSR. De Europese bond staat in een elftal niet meer dan drie buitenlanders toe, ongeacht hun herkomst en duur van het verblijf in één land.

Alle regels en plannen betreffende de buitenlanders zijn in strijd met een verdrag dat de landen van de EU overeen zijn gekomen. De EU garandeert vrij verkeer van werknemers en iedere ingezetene mag zonder restricties werkzaam zijn in een aangesloten land.

Behalve dus op een voetbalveld. Nergens zijn de regels zo soepel als in Nederland, stipte CSR-voorzitter Van Seggelen aan in een poging de schijn van positieve discriminatie van Nederlanders weg te nemen.

Maar ook in een ander opzicht is dit land uniek. Vermoedelijk nergens ter wereld maken slecht geïnformeerde en deels ongeïnteresseerde clubbestuurders zo'n janboel van een buitengewone algemene ledenvergadering betaald voetbal.

Paul Onkenhout

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden