Club van verzetsstrijders WOII heft zichzelf op

De Nationale Federatieve Raad van het Voormalig Verzet Nederland (NFR) heft zichzelf eind juni op. Dat heeft de organisatie maandag gemeld.

ANP

De afgelopen drie jaar verloor de organisatie jaarlijks ongeveer een vijfde van haar leden; er zijn nog ongeveer driehonderd over. De gemiddelde leeftijd van de leden is 89 jaar. Het oudste lid is 107.

Pieter Menten


De belangrijkste doelstelling van de vereniging is het levend houden en uitdragen van de vrijheidsidealen die het verzet in de Tweede Wereldoorlog bezielden. Zo zorgde de NFR er mede voor dat de oorlogsmisdadiger Pieter Menten in 1981 werd veroordeeld. De oud-verzetsstrijders hielden de zaak levend door talrijke publicaties in hun blad over de SS’er en door foto’s van de Nederlandse nazi in zijn SS-uniform te publiceren.

Scholen


Ook protesteerde de organisatie in 1972 tegen de vrijlating van de Drie van Breda, drie Duitse oorlogsmisdadigers die hun straf uitzaten in de Koepelgevangenis in Breda. In 1978 stuurden bijna alle leden van de NFR kaarten naar de Duitse bondskanselier Helmut Schmidt om te protesteren tegen verjaring van oorlogsmisdaden. Een groot aantal leden gaf tientallen jaren gastlessen op scholen, waarin zij vertelden over hun verzetsdaden.

25.000 leden


Volgens de officiële geschiedschrijving van Loe de Jong - de historicus die in opdracht van de regering de geschiedenis van Nederland in de Tweede Wereldoorlog vastlegde - telde het georganiseerde verzet 25.000 leden op een bevolking van negen miljoen. Het opheffen van de organisatie wordt op 15 mei bekrachtigd met een grote afscheidsbijeenkomst in Zeist.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden