Club van Parijs bevriest schulden

De Club van Parijs, een groep van rijke landen die leningen hebben verstrekt aan ontwikkelingslanden, heeft woensdag besloten de schulden van landen die door tsunami's zijn getroffen, per direct te bevriezen....

ANP

Hij zei dat het aanbod geldt voor landen die dat willen. Hij voegde eraan toe dat Indonesië, Sri Lanka en de Seychellen het aanbod hebben aanvaard. De groep wil op deze manier tegemoet komen aan de noden van de getroffen landen. De regeringen van India en Thailand gaven eerder al aan geen opschorting van de afbetaling van hun schulden te willen.

Jakarta heeft een schuld uitstaan van 132 miljard dollar (110,7 miljard euro) en moet dit jaar 3 miljard dollar (2,26 miljard euro) afbetalen. De Indonesische minister Hasan Wirayuda van Buitenlandse Zaken, die in Parijs aanwezig is, zei eerder dat zijn regering blij is met 'elk plan dat ons meer ruimte geeft'. De buitenlandse schuld van Sri Lanka bedraagt ongeveer 7,7 miljard dollar (5,8 miljard euro).

Volgens de Franse minister Jean-François Cope van Begrotingszaken vormen de maatregelen van de Club van Parijs de 'eerste stappen'. Na een behoeftenonderzoek van internationale financiële organisaties zouden nog 'aanvullende maatregelen' kunnen worden genomen.

In de Club van Parijs hebben negentien westerse landen zitting.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden