Club en voetballer

HET bizarre arbeidsconflict tussen Ajax en zijn spits Arveladze is nog niet uit de wereld. De Georgische voetballer mag zijn werk weer doen, omdat het Ajax-bestuur ervan uitgaat dat er met de speler een nieuw contract valt af te sluiten....

Dat een voetbalclub bereid is een dermate extreem en laakbaar drukmiddel uit te oefenen jegens een eigen werknemer is tekenend voor de positie waarin het betaald voetbal is komen te verkeren. Het 'bezit' van de spelersgroep geldt voor een club als Ajax, genoteerd aan de effectenbeurs, als een van zijn voornaamste vermogensobjecten. Ontvangt de club geen geld meer voor Arveladze wanneer hij, conform zijn huidige contract, aan het einde van dit seizoen transfervrij mag vertrekken, dan mist dat zijn uitwerking op de beurskoers niet. Om herhaling te voorkomen van eerdere debacles - Kluivert en Davids vertrokken bijvoorbeeld transfervrij - wil Ajax nu een tweejarig contract afsluiten. De bepaling dat Ajax een vergoeding krijgt bij voortijdige beëindiging van het contract moet leiden tot rendement op de 'investering' Arveladze.

De mogelijk absurde consequentie van schorsing van een voetballer door zijn eigen club geeft nog eens aan hoezeer het betaald voetbal is ontwricht sinds het Bosman-arrest van 1995. Terecht maakte het Europese Hof destijds een einde aan de 'slavernij' in het voetbal, waarbij spelers alleen na betaling van een transfersom aan de club konden vertrekken. In een Europa dat het vrij verkeer van personen propageert paste dat systeem niet meer. Maar 'Bosman' veroorzaakte een verschuiving in de machtsbalans tussen werkgever en werknemer - met als gevolg meer dan riante spelerssalarissen, terwijl de Nederlandse clubs óf armlastig zijn óf niet of nauwelijks meer in staat zijn bij de Europese top in de buurt te komen.

Tegen deze achtergrond moet de bokkensprong worden bezien die Ajax in het geval-Arveladze bereid is te maken. Dat neemt niet weg dat het drukmiddel onevenredig zwaar is voor de betrokkene.

In het afgelopen jaar is door de voetbalbonden gesleuteld aan een nieuw transfersysteem dat de machtsbalans tussen werkgever en werknemer wil herstellen. Dat systeem, dat op 1 september van kracht wordt, bevat goede aanzetten - zoals de schorsing van vier maanden die een speler bij zijn nieuwe club krijgt wanneer hij zijn contract voortijdig verbreekt en een vergoeding voor clubs die spelers hebben opgeleid. Dat soort maatregelen is op zich zinnig, maar te vrezen valt dat het nog niet voldoende is om het verloren gegane evenwicht in de voetbalwereld te herstellen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden