'Club besloot tot moord Angels'

Justitie onderzoekt of de moord op drie leden van de Nomads, de motorclub van de Hells Angels in Limburg, een besluit is geweest van de hele club....

Van onze verslaggever Peter de Graaf

Woensdagavond arresteerde de nationale recherche tien leden van de Nomads in Limburg en Noord-Brabant. Een elfde lid gaf zich donderdagmorgen zelf aan bij de politie.

Het Openbaar Ministerie wil ook de overige leden van de Nomads aanhouden. Volgens een woordvoerder van het landelijk parket telt de Limburgse motorclub minder dan twintig volwaardige leden. Van hen zitten inmiddels dertien mensen vast. 'We hebben ze bijna allemaal', aldus de woordvoerder.

Een internationale cocaïnedeal is volgens het OM het motief voor de moorden. De drie slachtoffers, onder wie voorzitter Paul de Vries van de Nomads, zouden betrokken zijn geweest bij een deal met de Colombiaanse mafia over de import van 293 kilo cocaïne. Volgens de afspraak zou de partij drugs bij aankomst in Nederland verdeeld worden tussen de Limburgse Hells Angels en de Colombianen.

Maar daarvan is het nooit gekomen. De Vries en zijn kompanen zouden de hele partij zelf hebben gehouden, tot woede van de Colombianen, die wraak zwoeren. Mede vanwege die dreiging, vermoedt het OM, zouden de andere Nomads-leden hebben besloten het drietal uit de weg te ruimen.

De lichamen van de drie Hells Angels werden op 13 februari gevonden in de Geleenbeek in Echt, doorzeefd met kogels. Begin maart werden twee Nomads-leden gearresteerd: Jack S. en Marco H. Justitie denkt dat zij de drie Hells Angels tussen 11 en 13 februari hebben vermoord, mogelijk samen met anderen. Of dat in het clubgebouw in Oirsbeek of 'ergens' in Duitsland is gebeurd, wordt nog onderzocht. Vaststaat dat in het clubgebouw bloedsporen zijn gevonden.

Volgens de advocaten van de verdachten heeft het OM geen harde bewijzen. Kroongetuige is Angelo D., inmiddels geroyeerd lid van de motorbende Brothers Carribean, die bemiddelde in de cocaïnedeal. Hij heeft tegenover de politie belastende verklaringen afgelegd over Jack S. en Marco H.

Op verzoek van de verdediging wordt vandaag een andere getuige gehoord, John D., eveneens lid van de Antilliaanse motorbende. 'Volgens Angelo heeft Marco hem verteld dat de moorden door hen zijn gepleegd', zegt advocaat Vonken. 'Maar bij alle gesprekken tussen die twee was John aanwezig. Als John zegt dat Angelo's verklaringen lariekoek zijn, heeft het OM geen poot om op te staan.'

Volgens Vonken is de grootscheepse politieactie van woensdagavond een noodsprong. Het is volgens de advocaat vreemd dat justitie na vier maanden ineens tien man tegelijk laat arresteren. 'Ik denk dat het Openbaar Ministerie nog snel extra bewijzen wil verzamelen, voor het geval de belastende verklaring van Angelo komt te vervallen.'

Jack S. ontkent elke betrokkenheid bij de moordpartij. Marco H. beroept zich op zijn zwijgrecht. Bij de politieactie woensdagavond zijn zes vuurwapens in beslag genomen. Het OM laat onderzoeken of zich daaronder ook wapens bevinden waarmee de drievoudige moord is gepleegd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden