Clown Koller middelpunt in wonderschoon decor

CIRCUS..

Merijn Henfling

utrecht Bij Cascade, het kerstcircus van de Utrechtse Stadsschouwburg, ligt geen zaagsel op de vloer. Het toneelbeeld is veel theatraler: van een winters sprookjeslandschap tot het circus uit de Fellini-film.

Hulde voor vormgever Jos Groenier die sinds tien jaar zorgt voor bijzondere en smaakvolle decors. Dit jaar overtreft hij zichzelf met een simpel, maar bloedmooi concept: vanuit de nok verschijnen honderden gekleurde buizen, als een soort rietjes die aan elkaar geregen zijn. Rijendik gaan de bewegende buizen omhoog en omlaag, en geven zo het kerstcircus kleur.

Thema van de 21ste editie van Cascade is Colour, wat behalve in de aankleding vooral terugkomt in de naam van Eric Koller, de Nederlandse theatermaker die het komisch middelpunt van de voorstelling vormt. Afgelopen seizoen maakte Koller een solo waarin hij verraste met visuele grappen met pvc-buizen.

De sterkste acts van Koller hebben in het circus een goeie plek gevonden tussen de acrobaten en de jongleurs uit Zuid- en Oost-Europa. Mooi zijn de acts waarin hij papieren pijltjes probeert te schieten met een pvc-buis en zijn gemimede parachutesprong. Wel valt op dat Koller zonder zijn attributen niet de clown is die een circus kan dragen. In losse tussenstukjes loopt hij vooral verweesd rond en komt hij niet verder dan een malle blik. Een gemiste kans van de regie.

Sowieso zijn sommige regiekeuzes discutabel. Waarom komt Koller, als het slotakkoord met alle spelers is geweest, nog een keer terug met een act waarin hij bingo gaat spelen met een zogenaamd kapotte microfoon? De act komt uit zijn eigen show, maar zit op een verkeerde plek en had aangepast moeten worden aan het kerstcircus: wanneer Koller ermee was begonnen in een rol van spreekstalmeester, sloeg het nog ergens op.

Het niveau van de overige acts wisselt sterk: Utrecht heeft betere acts gekend dan de Italiaanse jongleur en een Marokkaanse acrobaten van dit jaar. Drie acts verrassen en eentje is ronduit geniaal.

In de categorie ‘hoe doen ze het?’ brengt het Russische duo Dmitry & Ekaterina een verkleedact: in moordend tempo weten de twee zich in steeds andere kleren te hijsen. Een fascinerende one trick pony.

Sprookjesachtig is de act van Silvia Gaffurini, een Italiaanse die een half laboratorium het podium opsleept om enorme en gekke bellen te blazen die aantonen dat bellenblazen geen kinderspel hoeft te zijn.

Twee knappe dames uit Hongarije zorgen met hun living trapeze voor de bloedstollendste momenten van de avond, omdat ze elkaar gebruiken als trapezestok. En passant zorgt hun act voor onverwacht sensuele minuten in deze familievoorstelling.

Maar het hoogtepunt van Cascade 2009 is toch onbetwist Hors Cycles van Jacques Schneider en Benoît Charpe uit Frankrijk.

De twee fietsacrobaten voeren een adembenemende act uit bij een enorme trampoline. Ze fietsen rondom de trampoline, maar gaan net zo goed naar midden om er een salto mét fiets te doen. De twee brengen circus op z’n best: het is niet alleen razend knap, maar ook verrassend gek en inventief.

Merijn Henfling

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden