Close Encounters of the Third Kind, Only You, Don't Say a Word

Iedere dag zet de Volkskrant de beste filmtips voor u op een rij.

Richard Dreyfuss in Close Encounters of the Third Kind. Beeld .
Richard Dreyfuss in Close Encounters of the Third Kind.Beeld .

Close Encounters of the Third Kind (Steven Spielberg, 1977)
RTL 7, 23.30-02.05 uur.

SF-films hebben met hun verhalen over marsmannetjes altijd commentaar geleverd op de tijd waarin ze gemaakt werden. Dat deden ze niet altijd even doelbewust: de makers van veel klassieke sf-producties zagen zelf vaak de diepere betekenissen van hun films over het hoofd, ook al sluiten de films vaak opvallend direct aan op de Koude Oorlogssfeer van paranoia. Het sprekendste voorbeeld is Don Siegels Invasion of the Body Snatchers (1956), waarin aliens het Amerikaanse volk in een hersenloze, slaafse horde veranderen; weinig films die de even sluimerende als hysterische angst voor het communisme zo stevig bij de lurven grepen. En toch sprak Walter Mirisch, als hoofd productie van filmmaatschappij Allied Artists betrokken bij de film, elke allegorische bedoeling tegen.

Later werden filmmakers zich veel bewuster van de politieke lading die ze hun werk impliciet (kunnen) meegeven. Zo getuigde Steven Spielberg met zijn vroege meesterwerk Close Encounters of the Third Kind niet alleen van zijn geloof in vliegende schotels, maar pitchte hij die film als een combinatie van ufo's met verwijzingen naar het Watergateschandaal. De uiteindelijke film heeft dus allerlei trekjes van een typische jarenzeventigparanoiathriller, maar wat overheerst is de bijna spirituele, metafysische sfeer waarin Spielberg het sf-thema onderdompelt, met personages die rare bouwsels kleien om hun onderbewust ontvangen buitenaardse boodschappen te verwerken. Huiscomponist John Williams zorgde voor de betekenisvolle muziek en Spielbergs collega François Truffaut heeft een memorabel optreden als de wetenschapper die namens de Franse regering ufo-activiteiten in Amerika onderzoekt.

Only You (Norman Jewison, 1994)
RTL8, 20.30-22.40 uur.

Leuke romantische komedie. Marisa Tomei speelt Faith, een vrolijke lerares die al vroeg de naam van haar droomprins heeft leren kennen. Volgens het ouijabord dat ze als kind raadpleegde, heet hij Damon Bradley. Vervolgens wacht Faith 14 jaar vergeefs op Damon Bradley, papt dan maar aan met de ontzettend saaie dokter Dwayne. Staat Faiths leven mooi op zijn kop als ze vlak voor haar huwelijk met Dwayne toch ineens Damon Bradley (Robert Downey Jr.) aan de lijn heeft. Begin van doldwaas romantisch avontuur dat Faith naar pittoresk Italië leidt en van de ene Damon Bradley naar de andere.

Don't Say a Word (Gary Fleder, 2001)
Net 5, 20.30-22.45 uur.

Psychiater Michael Douglas krijgt een lastige patiënte toegewezen en kort daarna wordt zijn dochtertje ontvoerd. Ietwat ongeloofwaardige doch degelijke thriller, gebaseerd op een roman van Andrew Klavan. Famke Janssen is als Douglas' vrouw vanaf het begin aan het bed gekluisterd door een gebroken been, maar levert toch een bijdrage aan de ontmaskering van de criminelen die haar man chanteren. De eerste van twee films die Net 5 vanavond uitzendt met Douglas in de hoofdrol.

The Game (David Fincher, 1997)
Net 5, 22.45-01.10 uur.

Op zijn 48ste verjaardag krijgt een schatrijke bankier (opnieuw Michael Douglas, dit keer in Wall Street-modus) bezoek van zijn broer (Sean Penn), die hij al jaren niet heeft gezien en die een cadeau voor hem heeft. Een kaartje dat hem het recht geeft mee te doen aan 'the game', een spel dat zijn hele leven overhoop zal halen. Voor regisseur David Fincher, die zichzelf twee jaar later met het thematisch vergelijkbare Fight Club voor altijd zou overtreffen, biedt dat de kans zijn virtuositeit te tonen in een lange serie valstrikken, schijnbewegingen en dubbele bodems.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden