Clive Anderson geeft onthutsend beeld van Hawaii

De Hawaiiaan probeert de Britse reporter de problemen van zijn eiland uit te leggen aan de hand van een parallel....

STEFFIE KOUTERS

Onze man in Hawaii. Nederland 1, 21.05 uur.

Om daarna meteen te erkennen dat het niet zo simpel ligt op de Amerikaanse kolonie Hawaii. In 1993 bood president Clinton nog zijn excuses aan voor de kolonisering, maar liet tegelijkertijd weten dat de Amerikanen niet van plan waren het eiland 'terug te geven' aan de oorspronkelijke bewoners.

Deze tegenstrijdigheid is de rode draad in de eerste aflevering van een zesdelige serie reisreportages van Clive Anderson. In een vorig leven advocaat, tegenwoordig televisiepresentator in Engeland. Al uit het eerste deel van de serie blijkt dat Anderson de gave heeft een treurige probleem haarscherp te ontleden op een humoristische manier. Geen gemoraliseer, maar veel Redmond O'Hanlon-achtige kwinkslagen, die de gespletenheid van het eiland, waar nog maar één op de vijf bewoners Hawaiiaan is, doeltreffend weergeven.

Hij wordt daarbij geholpen door een creatieve cameraploeg, die de Amerikaanse vakantiegangers-en bewoners telkens op hun banaalst weet te betrappen. Zoals het rijtje feestvierende dikbuikigen, met onbloot bovenlijf, heupwiegend in rieten rokjes.

'De Hawaiianen zijn vreemden in hun eigen land', laat Anderson een vrouw de schizofrenie van het eiland verwoorden. 'Ze moeten vechten om hier te kunnen overleven - ook degenen die een baan hebben in de hotels.' Anderson vat de gekte van het massa-toerisme in de kolossale en kostbare hotels in een zin samen: 'Je hebt hier een trein nodig om van je kamer naar de receptie te komen', stelt hij vanaf het balkon in zijn luxe-resort.

Hij zoekt een traditionele Hawaiiaan op, die zelf weer een stuk van 'zijn' eiland terug probeert te veroveren aan de rand van de zee - en daarbij wordt gedwarsboomd door het hoofd van de Parkendienst, dat de hutten van deze opstandige autochtonen telkens laat verwijderen. Voor de afrastering staan drie eensluidende borden: Beware of the dog. Anderson: éf de hond is heel gevaarlijk, óf ze zijn met zijn drieën.' Om daarna een serieus gesprek te voeren met deze ontluisterde Hawaiiaan, afkomstig uit een vissersfamilie, die zijn eiland gestaag heeft zien transformeren tot pretpark van het ergste soort.

Anderson: 'Bent u in conclaaf met de autoriteiten over de manier waarop u hier leeft?' De Hawaiiaan: 'Zij zijn in conclaaf met ons.'

Een groep Amerikanen, voornamelijk militairen, viert de 4th of July. 'Ik snap wel dat ze vinden dat ze recht hebben op hun land', zegt een van hen. 'Maar we hebben veel gedaan voor deze plek. Als wij ze niet hadden beschermd, waren er wel anderen hier naartoe gekomen.'

Steffie Kouters

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden