'Clitoraid': gratis hersteloperaties besneden vrouwen

Een ziekenhuis waar vrouwen die tegen hun wil zijn besneden gratis terechtkunnen om hun clitoris te laten herstellen. Als het aan de Amerikaanse organisatie Clitoraid ligt, zal dit begin volgende maand werkelijkheid worden in Bobo-Dioulasso, een plaats in het West-Afrikaanse Burkina Faso. Maar er zijn nog veel twijfels.

VAN ONZE CORRESPONDENT KEES BROERE

NAIROBI - Meisjesbesnijdenis, oftewel genitale verminking, is net als elders in Afrika in Burkina Faso een nog steeds veelvoorkomend verschijnsel. In Bobo-Dioulasso, aldus een persverklaring van Clitoraid, komt een plek waar vrouwen niet alleen hun 'waardigheid' hervinden, maar ook 'hun vermogen om fysiek genot te ervaren.'

Al ruim driehonderd vrouwen zouden zich hebben aangemeld als patiënt in het ziekenhuis, dat 'Kamkaso' of 'Huis voor Vrouwen' is gedoopt. Volgens Clitoraid zal de officiële opening op 7 maart plaatsvinden door Chantal Compaoré, de vrouw van de president van Burkina Faso en iemand die zich eerder tegen 'de verschrikkingen van genitale verminking' heeft uitgesproken.

Op de website van Clitoraid is een foto te zien van het binnenkort te openen ziekenhuis, door de organisatie zelf ook wel 'genotsziekenhuis' genoemd. De hersteloperatie voor de clitoris komt in eerste instantie voor rekening van twee westerse artsen, die ook Afrikanen moeten gaan opleiden. Het geld voor het plan, dat uniek is in de wereld, is afkomstig van giften.

Of het ziekenhuis in Burkina Faso een succes zal worden, lijkt zeer de vraag. Dat heeft met twee dingen te maken. De organisatie achter het initiatief heeft banden met een Fransman die predikt over buitenaardse wezens. En Clitoraid zegt zich van de maatschappelijke en culturele context rond besnijdenis in Afrika weinig te willen aantrekken.

De vroegere autojournalist en -coureur Claude Vorilhon (67) is de oprichter van Clitoraid. Hij noemt zich Maitreya Rael sinds 1973, toen hij naar eigen zeggen zijn eerste ontmoeting had met buitenaardse wezens. Sinds die tijd is hij hun boodschapper. Daarnaast, of mogelijk in verband hiermee, is Vorilhon/Rael een groot voorstander van vrije seks. Propaganda hiervoor valt in Afrikaanse landen als Burkina Faso doorgaans slecht.

Volgens Clitoraid kiezen de vrouwen die hun clitoris willen laten herstellen hier vrijwillig voor. Het is de bedoeling dat zij ook therapie krijgen en onder meer leren masturberen. Hoe hun lokale gemeenschappen tegen een en ander aankijken, is volgen Clitoraid iets waaraan deze vrouwen geen boodschap hebben. Dat is een even stellige als onwaarachtige bewering.

Bij de afdeling 'veelgestelde vragen' op de website van Clitoraid schrijft de organisatie: 'Het probleem hier is niet om hen (vrouwen, red.) te helpen weer te integreren in hun gemeenschappen, maar om hen te verlossen van de pijn die hun gemeenschappen hun aandoen.' Het is een opvatting die het in westerse landen goed mag doen. Maar Afrikaanse vrouwen zijn hiermee niet per se geholpen.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden