Clintons veto treft besluit embargo Bosnië op te heffen

President Clinton heeft vrijdag zijn veto uitgesproken over het besluit dat het Amerikaanse Congres met een ruime tweederde meerderheid van stemmen heeft genomen om het wapenembargo tegen Bosnië-Herzegowina op te heffen....

AP

AP

WASHINGTON

'Ik weet dat veel leden van het Congres het eens zijn met mijn streven om het geweld in Bosnië te verminderen en toe te werken naar beëindiging van de oorlog', aldus Clinton in een door het Witte Huis gepubliceerde verklaring. 'Maar hun besluit om het wapenembargo eenzijdig op te heffen is de verkeerde stap op het verkeerde moment.'

Toen het Huis van Afgevaardigden en de Senaat besloten het door de Veiligheidsraad afgekondigde wapenembargo te negeren, hing het veto van de president al in de lucht. Clinton had het moment echter zo gekozen dat de meeste congresleden, net als hijzelf, op het punt staan met vakantie te gaan. De Republikeinse fractieleider Bob Dole bevestigde vrijdag dat de Senaat de kwestie pas begin september opnieuw aan de orde zal stellen.

'Als het embargo nu zou worden opgeheven, zouden de gevechten verhevigen, de diplomatieke inspanningen zouden worden ondergraven en de Verenigde Staten zouden verantwoordelijk worden voor de uitkomst van de oorlog', aldus Clinton.

De Amerikaanse regering is bezig een nieuw diplomatiek offensief op gang te brengen. Clinton heeft zijn nationale veiligheidsadviseur, Anthony Lake, op pad gestuurd om de Europese hoofdsteden af te reizen. In Londen, Bonn en Parijs is Lake zo welwillend ontvangen, dat hij heeft besloten ook naar Rome, Madrid en Moskou te gaan.

Zondag spreekt Lake de Russische minister van Buitenlandse Zaken Kozyrev. Ook Rusland heeft van de week een poging ondernomen vredesoverleg op gang te brengen, maar uit het voormalige Joegoslavië kwam alleen de Servische president Milosevic opdagen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden