Clintons tweede regering telt veel nieuwe gezichten Bankier Bowles wordt chef-staf

Met de benoeming van zijn golfvriend, de vermogende investeringsbankier Erskine Bowles, tot chef-staf van het Witte Huis heeft president Clinton een van de belangrijkste functies in zijn tweede regering opgevuld....

OSCAR GARSCHAGEN

Van onze correspondent

Oscar Garschagen

WASHINGTON

Voordat hij de benoeming van Bowles aankondigde, vertelde Clinton dat hij zich in zijn tweede termijn wil concentreren op het afschaffen van het financieringstekort en het in evenwicht brengen van de begroting in het jaar 2002. Om dat doel te bereiken zijn grote bezuinigingen nodig op de gezondheidszorg en andere overheidsuitgaven.

De belangrijkste buitenlandspolitieke beslissing betreft de verlenging van het verblijf van NAVO-troepen in Bosnië. Clinton zei gisteren nog geen besluit te hebben genomen over een nieuwe missie van IFOR, maar hij liet doorschemeren dat de VS met een kleiner aantal militairen een bijdrage zullen blijven leveren om de economische wederopbouw van Bosnië te begeleiden.

De president noemde verder als prioriteiten de hervorming van het onderwijs, de bijstand en het stelsel van campagne-financiering. In de laatste fase van de verkiezingscampagne is over de uitwassen van dat stelsel veel rumoer ontstaan. Naar aanleiding van de affaire over de bijdrage van de Indonesische Lippo-groep aan Clintons campagnestaf en andere schandalen zei de president dat uit de verkiezingsuitslag blijkt dat de bevolking hem niettemin 'alle vertrouwen' heeft gegeven.

Verwacht wordt dat het door Republikeinen gedomineerde Congres de schandalen zal aangrijpen om het Clinton zo lastig mogelijk te maken. Tijdens zijn eerste persconferentie kreeg hij een voorproefje van de vele kritische vragen die hem de komende jaren zullen achtervolgen.

Een sleutelrol achter de schermen in zijn tweede termijn zal worden vervuld door Erskine Bowles, die Leon Panetta zal gaan opvolgen. De chef-staf bepaalt de agenda van de president en wie hij wel of niet ziet. Bowles werkte al in 1993 en 1994 op het Witte Huis als plaatsvervangend chef-staf, maar verliet Washington DC om in North-Carolina nieuwe bedrijven op te richten. Na zijn vertrek uit het Witte Huis bleef hij nauwe contacten met Clinton onderhouden en knapte enkele delicate klussen voor de president op.

De verkiezingsuitslag van dinsdag wordt door Clinton uitgelegd als een beweging naar het centrum van de politiek. Staf en kabinet moeten daarom een weerspiegeling vormen van 'het vitale centrum'. De zakenman Bowles, een gematigd conservatieve Democraat, met overigens beperkte politieke ervaring in Washington, past in dat beeld.

Clinton wil ook proberen Republikeinen in zijn regering op te nemen. Genoemd worden senator Lugar en generaal Colin Powell die beiden potentiële kandidaten zijn voor de opvolging van de ministers van Buitenlandse Zaken of Defensie, Warren Christopher en Perry. Het is niet ongebruikelijk dat presidenten ministers in hun regering opnemen van de andere partij. De Republikein Henry Stimson was minister van Oorlog onder Roosevelt en Kennedy benoemde de Republikein Dillon tot minister van Financiën om Wall Street gerust te stellen. De Democraat John Connally was minister van Financiën onder Nixon.

Nadat eerder deze week de ministers van Buitenlandse Zaken, Defensie, Energie, Transport en Handel hun vertrek hadden aangekondigd maakte gisteren ook Robert Reich, minister van Arbeid, bekend dat hij geen prijs stelt op een tweede termijn. Reich keert terug naar Boston en de universitaire wereld, omdat hij het niet mogelijk vindt politiek werk en gezin te combineren.

Ministers die niet uit zichzelf vertrekken lazen vrijdagochtend volgens goed Washingtons gebruik in The Washington Post uit de mond van anonieme bronnen in het Witte Huis dat zij er verstandiger aan doen een ontslagbrief te schrijven.

Dat zijn minister van Huisvesting Cisneros die het middelpunt is van een onderzoek van een speciale aanklager en minister van Onderwijs Riley. Verder hebben de directeur van de Federal Aviation Administration Hinson en de Amerikaanse ambassadeur in Japan, Walter Mondale, hun vertrek aangekondigd. Na het ongeluk met het Valujet-toestel in Florida was duidelijk dat Hinson zijn langste tijd als FAA-directeur had gehad. Dit ongeluk - een Valujet-toestel stortte met 101 passagiers neer in de Everglades - heeft nu ook een einde gemaakt aan de carrière van minister van Transport Pena.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden