NieuwsImpeachment Trump

Clintons oude kwelgeest Kenneth Starr gaat Trump bijstaan in het impeachment-proces

Kenneth Starr, de man die de impeachment-klopjacht leidde op president Bill Clinton, wordt een van de leden van het advocatenteam dat president Trump gaat verdedigen in het impeachment-proces in de Senaat. Ook Starrs opvolger Robert Ray, die het onderzoek tegen Clinton afsloot, maakt deel uit van Trumps ‘dream team’.

Speciaal aanklager Kenneth Starr getuigt in 1998 bij de voorbereiding voor de afzettingsprocedure tegen president Clinton wegens het Monica Lewinsky-schandaal. Vrijdag werd bekend dat Starr deel gaat uitmaken van het advocatenteam dat president Trump gaat verdedigen bij het impeachmentproces in de Senaat.Beeld AFP

Een andere opvallende naam in Trumps advocatenteam is die van Alan Dershowitz. De bekende liberale rechtsgeleerde maakte eerder onder meer deel uit van het team dat de voormalige football-ster O.J. Simpson uit de gevangenis wist te houden na de moord op diens ex-vrouw. Dershowitz nam het tijdens het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller wel vaker op de televisie op voor Trump. Dershowitz stond eerder, net als Kenneth Starr, Jeffrey Epstein bij. 

Trumps team komt onder leiding te staan van Witte Huis-advocaat Pat Cipollone en Jay Sekulow, de persoonlijke advocaat van Trump. Maar vooral de benoeming van Clintons kwelgeest Kenneth Starr is opvallend. Hij leidde het onderzoek naar het schandaal rond Monica Lewinsky dat tot de afzettingsprocedure tegen president Clinton leidde.

‘Hoofd van de sekspolitie’

Starr ging zo fanatiek achter Clinton aan wegens diens affaire met Lewinsky dat hij destijds spottend het ‘hoofd van de sekspolitie’ werd genoemd. Zijn rapport zat zo vol expliciete beschrijvingen van de ontmoetingen tussen de president en de stagiaire dat menigeen het met rode oortjes las. Maar het impeachmentproces liep op niets uit: de Senaat sprak president Clinton vrij.

Achteraf leek Starr ietwat spijt te hebben van zijn klopjacht op Clinton, die begon met een onderzoek naar een schimmige vastgoeddeal waarbij de Clintons betrokken zouden zijn geweest. Toen daar niets uitkwam, wierp Starr de hengel wat verder uit en kwam hij bij Lewinsky uit. Enkele jaren geleden prees hij Clinton echter als ‘een van de meest begaafde politici’ van zijn generatie. Starr werd later bij de Baylor Universiteit uit functie gezet nadat de universiteit verkeerd was omgegaan met beschuldigingen tegen sporters van seksueel geweld.

Robert Ray volgde Starr op nadat deze het bijltje erbij neer had gegooid na Clintons vrijspraak in de Senaat. Ray overwoog na het vertrek van Clinton uit het Witte Huis een aanklacht tegen hem in te dienen wegens meineed of belemmering van de rechtsgang. Maar hij zette een punt achter de affaire in ruil voor een bekentenis van Clinton dat hij ‘opzettelijk’ had gelogen over zijn affaire met Lewinsky.

Dossier - Wat u moet weten over het impeachmentproces van president Trump
Een telefoontje van de Amerikaanse president Donald Trump aan zijn Oekraïense collega kan hem zijn presidentschap kosten. Wat besprak Trump met Zelenski? Is er sprake van een serieuze schending van de wet door de president? En wat is impeachment eigenlijk? Antwoord op al deze en meer vragen vindt u in ons dossier.

Profiel - Lange tijd werd Dershowitz op handen gedragen door links Amerika. Nu verdedigt hij Trump
Rechtsgeleerde Alan Dershowitz is een omstreden figuur geworden in de VS nu hij president Trump verdedigt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden