Clintons louche fondswerver meldt zich bij politie

Washington blijft voor president Clinton een stad vol persoonlijke problemen. Op het moment dat Monica Lewinsky de regeringsstad verliet en naar Californië uitweek, liet Yah Lin 'Charlie' Trie zich er arresteren....

Van onze medewerker

NEW YORK

Vandaag wordt de voormalig restauranthouder uit Little Rock in een federale rechtbank voorgeleid, nadat hij vrijwillig een zelfverkozen ballingschap in China had beëindigd. Trie vervulde in 1995 en '96 een sleutelrol in de pogingen van het Democratische Nationaal Comité (DNC) om campagnegelden onder Aziatische Amerikanen te werven.

Justitieel onderzoek bracht aan het licht dat Trie illegale en buitenlandse bijdragen naar de presidentiële herverkiezingskas doorsluisde. Stromannen maakten in zijn opdracht een donatie en werden daarvoor beloond. De Democraten zagen zich genoodzaakt 645 duizend dollar te retourneren toen de herkomst ervan duidelijk werd.

De arrestatie van Trie was het eerste succes voor het ministerie van Justitie, dat al meer dan een jaar vermeende misstanden in de Democratische fondsenwerving onderzoekt. Trie gaf zich op eigen initiatief over, ondanks het feit dat onderhandelingen met justitie niet tot concrete afspraken over eventuele strafvermindering hadden geleid.

Trie, een tot Amerikaan genaturaliseerde Taiwanees, dient tevens informatie te verschaffen over de activiteiten van John Huang. Huang is een voormalig topambtenaar, die 1,6 miljoen dollar voor de Democraten bijeengaarde. Ook dit bedrag moest worden teruggestort, toen bleek dat het eveneens om illegale donaties ging.

Zowel Huang als Antonio Pan, Trie's handlanger, is nog steeds voortvluchtig. Justitie hoopt van Trie te vernemen of en welke hooggeplaatste functionarissen van de Democratische partij op de hoogte waren van de zwendel.

De aanhouding op het vliegveld in Virginia zorgde voor negatief nieuws voor president Clinton, die als gouverneur van Arkansas een hechte band had met Trie. Hij verschafte hem vele malen toegang tot het Witte Huis, dat werd opengesteld voor lucratieve en omstreden diners, lunches en koffie-uurtje met zakenlieden.

Ook de publiciteit rondom het vermeende seksschandaal met voormalig Witte Huis-stagiaire Monica Lewinsky laaide deze week weer op. Bezoekerslijsten van de geheime dienst wezen uit dat Lewinsky 37 keer het Witte Huis had bezocht, nadat ze in het voorjaar van 1996 naar het Pentagon was overgeplaatst. Over de aard van de bezoeken is niets bekend gemaakt.

Clinton heeft ontkend een seksuele relatie met Lewinsky te hebben gehad. Ook bestrijdt hij dat hij haar tot meineed zou hebben aangezet, toen de 24-jarige vrouw als getuige in de Paula Jones-rechtszaak moest verschijnen. In opgenomen telefoongesprekken verklaarde Lewinsky echter dat zij wel degelijk een seksuele affaire met de president had gehad.

Lewinsky vertrok dinsdag naar Los Angeles, waar haar vader woont. Daar werd zij opgewacht door een grote groep mediavertegenwoordigers, voor wie zij juist uit Washington dacht te zijn gevlucht. Een overeenkomst met onafhankelijk onderzoeker Kenneth Starr, die haar immuniteit kan verschaffen, is nog steeds niet tot stand gekomen.

Met de start van de Paula Jones-rechtszaak nog maar enkele maanden verwijderd, heeft president Clinton opdracht gegeven om een speciaal fonds voor zijn juridische kosten op te richten. Een soortgelijke bankrekening werd eind vorig jaar opgeheven na onthullingen dat Charlie Trie grote sommen geld in een papieren zak bij het fonds had afgegeven.

De Clintons verkeren in serieuze financiële problemen. De uitstaande advocaatsrekeningen belopen meer dan drie miljoen dollar en stijgen met de dag. Terence McAuliffe, penningmeester van de herverkiezingscampagne in 1996, is de beoogde fondsenwerver. Hij wordt ook belast met de taak om tien miljoen dollar voor een presidentiële bibliotheek te verzamelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden