Clintons e-mails: ze drinkt thee met melk en is fan van The Good Wife

Ze drinkt thee met een wolkje magere melk, is een fan van de tv-serie The Good Wife en het rechtse Fox News irriteert haar mateloos. De 7.121 pagina's met e-mails van Hillary Clinton die het State Department heeft vrijgegeven, geven een inkijkje in de politicus die Amerika's eerste vrouwelijke president wil worden. 'Moet ik mij gevleid voelen?', grapt Clinton als ze hoort dat een crimineel een bank heeft beroofd met een Hillary-masker. 'Zelfs niet een beetje?'

Hillary Clinton tijdens een campagnebijeenkomst in Cleveland, Ohio.Beeld ap

De publicatie van Clintons correspondentie als minister van Buitenlandse Zaken, een gevolg van het e-mailschandaal waarin ze sinds maart is verwikkeld, zou ongehoord zijn in Europa. Maar omdat een rechter bepaalde dat voor 1 september een kwart van Clintons e-mails openbaar moet zijn gemaakt, kan iedereen nu lezen hoe de voormalige First Lady te werk ging. 'H', zo staat ze bekend bij haar staf en naaste vertrouwelingen.

De e-mails maken deel uit van de ruim 30 duizend berichten die Clinton heeft overhandigd aan het State Department. De oud-minister ligt al een half jaar flink onder vuur omdat ze gebruik maakte van haar privé-mail (hrod17@clintonemail.com) op het ministerie, in plaats van een overheidsmail. De FBI onderzoekt nu of Clinton de wet heeft overtreden door onvoorzichtig om te gaan met geheime informatie.

Clinton spreekt in Minnesota de top van de Democratische partij toe.Beeld reuters

Ongezond

Dankzij het verzoek om openbaarmaking dat Vice News in het voorjaar indiende, krijgt de wereld nu een beeld van de 'mens' Hillary Clinton. Iemand die voor dag en dauw op is en laat gaat slapen. 'Bent u nog op?', vraagt haar chef-staf Cheryl Mills in 2010 voorzichtig aan het einde van een zomeravond. 'Ja, bel me', antwoordt Clinton zes minuten later.

Het beeld dat de lezer krijgt, is dat van een van Amerika's machtigste vrouwen die medewerkers op pad stuurt om magere melk voor haar te kopen. Die wil weten wanneer haar favoriete series op televisie zijn en snel 'iets ongezonds' wil gaan drinken met de bevriende senator Barbara Mikulski van Maryland.

Clinton is bovenal ook de zestiger die moeite heeft met al die nieuwe technologie. 'Uw iPad is binnen', laat adviseur Philippe Reines op een zomerdag in 2010 weten. 'Dat is spannend nieuws', reageert Clinton de volgende ochtend om 07.24. 'Denk je dat je me kan leren ermee om te gaan tijdens de vlucht volgende week naar Kiev?'

Andere keren vraagt ze haar staf haar te herinneren om theekopjes van huis mee te nemen en na te gaan of ze wel een rekening krijgt voor het eten dat ze dagelijks bestelt. De voormalige advocate uit Little Rock is zo drukbezet, dat ze geen tijd heeft om in de tv-gids te kijken wanneer nou The Good Wife op tv is.

Deze populaire CBS-serie gaat, pikant genoeg, over een advocate die bedrogen is door haar overspelige man. Ook is Clinton fan van Parks and Recreation, een sitcom over een vrouwelijke bureaucrate in een klein plaatsje in Indiana. Zij bewondert Clinton vurig. 'Kan je mij de tijden geven?', vraagt Clinton in 2010 direct na Nieuwjaarsdag aan medewerkster Monica Hanley.

Julianna Margulies, hoofdrolspeelster in The Good Wife,houdt de Emmy omhoog die ze kreeg voor haar rol in de tv-serie. Hillary Clinton blijkt nu een fan te zijn van de serie.Beeld epa

Geprezen

Grote, schokkende politieke zaken zijn er niet te vinden in de e-mails. De berichten met vertrouwelijke informatie, zoals opmerkingen van Clinton over haar Russische collega Lavrov, zijn gecensureerd. Haar mailverkeer bevestigt dat Clinton de meest bereisde minister was op het ministerie. Iedereen trekt aan haar. Of ze met de kroonprins van Qatar wil spreken. De Israëlische minister van Defensie hangt dringend aan de telefoon maar ze is al onderweg naar een militaire herdenking in Washington.

Ze wordt regelmatig geprezen door haar medewerksters, tot laat in de avond. Als ze net een interview heeft gegeven aan het veelbekeken nieuwsprogramma '60 Minutes', stuurt de moeder van haar medewerkster Anne-Marie Slaughter een lovende mail.

'In plaats van zichzelf zielig te voelen, ging ze aan het werk met alle energie die ze had om haar land te dienen', schrijft de moeder, verwijzend naar Clintons nederlaag in 2008 tegen Obama in de voorverkiezingen. 'Ik ben er HEEL erg trots op om deel uit te maken van jouw team', laat Slaughter vervolgens weten aan haar minister. Clinton, om 21.28 's avonds: 'Alsjeblieft, bedank je moeder voor mij!'

'Ik hou van je'

Bijzonder vleiend is ook een e-mail van een jarenlange vriend, Roy Spence, die Clinton zelfs 'Sis' noemt. Spence, die de Clintons al sinds 1972 kent, was in 2008 betrokken bij Hillary's mislukte presidentiële campagne. Hij was onder andere verantwoordelijk voor de poging om Clinton een 'gewoon' gezicht te geven, iemand die de doorsnee-Amerikaan begreep. 'Ik hou van je en ik mis je ontzettend', schrijft de directeur van het Texaanse reclamebureau GSD&M op 6 april 2010 aan Clinton.

Spence: 'Ik heb geen idee hoe je het blijft doen, om mensen wereldwijd tot grote hoogte laten stijgen. Die zich inzet voor een Iran dat meer geeft om de noden van het volk, in plaats van om valse macht. Die ongenadige zoektocht van je om het instabiele te stabiliseren. Al die harde, zogenaamde leiders met wie je moet onderhandelen. En de liefde en respect die je zo ruimhartig geeft aan iedereen die van het leven houdt.'

Terwijl veel ambtenaren nog onderweg zijn naar het ministerie, vraagt Clinton de volgende dag om 07.42 iets aan een medewerkster wat ze opvallend veel doet. 'Kan je het alsjeblieft afdrukken', schrijft ze. Clinton is Spence anno 2015 niet vergeten. Hij is nu weer betrokken bij Clintons tweede poging om president te worden. De reclame-man adviseert Clinton met haar verkiezingsboodschap en pr-campagne.

Clinton overlegt tijdens een VN-vergadering met Huma Abedin, een van haar grootste vertrouwelingen.Beeld EPA
Clinton wordt al sinds maart geplaagd door het e-mailschandaal. De Republikeinen maken handig gebruik van het schandaal om hsar politiek te beschadigen.Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden