Clintons aanklager Starr niet langer onafhankelijk

Het ziet ernaar uit dat eindelijk het doek gaat vallen voor het onderzoek van onafhankelijk aanklager Kenneth Starr tegen de Clintons....

De post van onafhankelijk aanklager werd ingesteld na het Watergate-schandaal. President Nixon probeerde het onderzoek naar de affaire destijds te saboteren door zijn minister van Justitie de opdracht te geven de speciaal aanklager te ontslaan.

Dat was voor het Congres aanleiding een wet op te stellen die voorziet in een totaal onafhankelijke aanklager in het geval van klachten over wantoestanden in de hoogste regeringskringen.

Maar de wet was ten dode opgeschreven na de mislukte impeachment-procedure tegen president Clinton. Veel Congresleden klaagden dat Starrs onderzoek tegen Clinton uit de hand was gelopen. Aanvankelijk ging het om de Whitewater-zaak, een schimmige onroerend-goedtransactie waarbij de Clintons betrokken waren. Maar Starr groef maar door en kwam uiteindelijk bij de Lewinsky-affaire terecht.

In totaal heeft Starr ruim tachtig miljoen gulden gespendeerd aan zijn onderzoek, zonder dat het meer heeft opgeleverd dan de Lewinsky-zaak. Ook andere onderzoeken, zoals die tegen de vroegere minister van Landbouw Mike Espy, liepen op niets uit.

Starr zelf was ook niet over de wet te spreken. Hij klaagde dit voorjaar dat de wet de openbaar aanklager bijna onvermijdelijk tot het doelwit maakt van allerlei politieke aanvallen.

Formeel blijft Starr zijn onderzoek voortzetten, zij het nu onder toezicht van het ministerie van Justitie. Maar het lijkt erop dat de onafhankelijk aanklager bezig is een punt te zetten achter het onderzoek.

Starr sloot deze week een akkoord met Webster Hubbell, een voormalige collega van Hillary Clinton. Hubbell zou komende maand moeten voorkomen voor zijn aandeel in het Whitewater-schandaal. Maar Starr liet de zaak vallen in ruil voor de bekentenis van Hubbell dat hij had gelogen over het werk dat hij als advocaat in de onroerend-goedtransactie gestoken had. Hij werkte destijds samen met Hillary Clinton.

Starr zei gisteren dat hij nog steeds doorgaat met zijn onderzoek, maar volgens ingewijden heeft hij geen concrete bewijzen weten te verzamelen tegen Hillary Clinton. Een aanklacht zou uiterst pijnlijk voor haar zijn, te meer daar zij overweegt een poging te wagen voor de staat New York in de Senaat te komen.

Starr heeft de laatste tijd een paar gevoelige nederlagen moeten slikken. Zo sprak een jury in Arkansas onlangs Susan McDougal, een andere vertrouweling van de Clintons, vrij. Ook een andere rechtszaak liep op niets uit.

Eén van zijn kroongetuigen in de Lewinsky-affaire, Linda Tripp, verkeert in juridische problemen. Zij moet zich voor een rechtbank in de staat Maryland verantwoorden voor het stiekem opnemen van haar gesprekken met Monica Lewinsky over haar relatie met president Clinton. Dat is verboden in Maryland.

Naar verluidt is Starr van plan zijn onderzoek op korte termijn af te ronden, zodat hij voor het eind van het jaar klaar is. Hij moet nog een eindrapport schrijven over de zaak voor de drie rechters die hem hebben benoemd.

Starr heeft al herhaaldelijk laten weten dat hij genoeg heeft van zijn werk en zijn advocatenpraktijk wil hervatten.

In conservatieve kringen wordt er gemopperd over de haast waarmee Starr een punt achter de zaak wil zetten. Judicial Watch, een uiterst conservatieve organisatie, betichtte hem ervan dat hij 'ertussenuit probeert te knijpen'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden