Clinton zou met verlenen gratie politieke vrienden hebben beloond

Een paar dagen na zijn aftreden is ex-president Clinton onder vuur komen te liggen wegens de gratieverleningen die hij op de valreep rondstrooide....

De doorgaans Clinton-gezinde Washington Post noemde de presidentiële pardons 'onvergeeflijk'. Er is vooral veel kritiek op Clintons besluit Marc Rich, tegen wie een aanklacht liep wegens zwendel, belastingontduiking en het ontduiken van het handelsembargo tegen Iran, gratie te verlenen.

Volgens Clinton had hij besloten Rich gratie te verlenen nadat hij diens zaak nog eens had bekeken en tot de conclusie was gekomen dat die 'eigenaardig' was. Maar critici van Clinton beweren dat Rich vooral heeft geprofiteerd van de warme relatie van de ex-vrouw van de zwendelaar met de Democraten. Zij stortte de afgelopen jaren een miljoen dollar in de campagnekas van Democratische kandidaten.

Ironisch is dat ze ook een donatie deed aan het fonds waaruit Clinton kan putten om zijn advocatenrekeningen in verband met het Paula Jones-proces en de Monica Lewinsky-affaire af te betalen. Rich kon bovendien rekenen op de steun van tal van Israëlische kopstukken die van zijn goedgevigheid profiteerden.

Burgemeester Giuliani van New York, die in 1982 als officier van justitie de aanklacht tegen Rich indiende, zei dat het besluit van Clinton 'heel, heel moeilijk te begrijpen valt'. 'Hij heeft de wet gebroken en heeft toen de benen genomen en nu krijgt hij opeens gratie', zei Giuliani, een Republikein.

Er is ook kritiek op zijn pardon voor vier chassidische joden uit de staat New York, die wegens oplichting vastzaten. Hun zaak werd bepleit door de leiders van de chassidische gemeenschap, juist op het moment dat Hillary Clinton hun steun probeerde te krijgen voor haar campagne voor de Senaat.

De kersverse senator ontkende dat zij voor de vier mannen, die vastzitten wegens het achteroverdrukken van tientallen miljoenen dollars aan subsidies, heeft gepleit bij haar man. 'Ik heb daarin geen enkele rol gespeeld. Ik had er geen mening over', zei senator Clinton.

In totaal verleende Clinton bij zijn vertrek als president 176 mensen gratie. Ook zijn voormalige zakenpartner Susan McDougal komt voor op de lijst. Zij heeft anderhalf jaar vastgezeten, omdat ze weigerde te getuigen over Clintons aandeel in een financieel schandaal in Arkansas. Ook die beslissing lokte kritiek uit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden