Clinton zegt Kok steun toe aan VN-acties

President Clinton heeft dinsdag de Nederlandse regering verzekerd dat de VS 'een actieve leidersrol' in de wereld blijven spelen en ook in de toekomst betrokken zullen zijn bij vredesoperaties van de Verenigde Naties....

Van onze correspondent

Oscar Garschagen

WASHINGTON

Tijdens de bijna drie uur durende ontmoeting met de Amerikaanse regeringsleiders en de daarop volgende persconferentie heeft Kok de bezorgdheid in Nederland en Europa over 'de isolationistische trekjes in de Amerikaanse samenleving en de politiek' tot uiting gebracht.

Volgens Kok kan Europa niet doorgaan met de eenwording zonder nauwe transatlantische samenwerking. 'Zonder nauwe banden met Amerika zal de Europese eenwording zonder succes blijven', aldus de premier, die na het gesprek met Clinton verder zei dat het Amerikaanse leiderschap op het gebied van handel, investering en veiligheid cruciaal blijft.

Clinton verzekerde hem dat het niet aan zijn regering zal liggen, als zijn land zich afkeert van de Verenigde Naties en de wereld. 'Ik deel de bezorgdheid van de Nederlandse regering. Wij hebben internationale samenwerking nodig voor vrede en welvaart op lange termijn, we hebben economische groei in de wereld nodig', aldus Clinton. Hij hield het Congres voor dat isolationisme voor Amerika 'zeer kostbaar en nadelig zal zijn en de problemen alleen maar zullen verergeren'.

Clinton legde uit dat de VS de vredesoperaties van de VN onverkort blijven steunen, maar dat hij aan de verlaging van de Amerikaanse contributies aan het fonds voor vredesmissies weinig kan doen. 'Dat is vorig jaar vastgelegd in de wet en ik moet de wet uitvoeren.'

Dat is volgens Kok 'jammer, riskant en bedenkelijk', omdat het gevaar bestaat dat ook andere landen de financiële bijdragen aan het VN-fonds voor vredesoperaties zullen willen verlagen. 'Deze verlaging van de Amerikaanse bijdrage is geen correctie van een onevenwichtigheid en het is niet rechtvaardig om van andere landen een grote bijdrage te vragen', reageerde Kok. Hij zei te hopen dat het laatste woord hierover nog niet is gesproken.

Terwijl Clinton instemmend knikte, zei Kok de isolationistische tendensen in het Amerikaanse Congres zeer riskant te vinden. De premier zei sterk de indruk te hebben dat niet alle Republikeinse leden in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat goed begrijpen welke belangen er op het spel staan. Over het voorstel van senator Dole om het wapenembargo tegen Bosnië op te heffen zei Kok dat de senatoren 'zich niet bewust zijn van de werkelijke situatie'.

Een dag eerder hadden Kok en Van Mierlo tevergeefs getracht Dole duidelijk te maken wat de gevolgen zullen zijn voor de VN, Bosnië en de Nederlandse troepen, als het fel bekritiseerde plan wordt doorgezet om eenzijdig het wapenembargo op te heffen. Minister Van Mierlo van Buitenlandse Zaken denkt dat er 'hopelijk nog ruimte is om het Congres op andere gedachten te brengen' wat betreft de bijdrage aan de VN en het wapenembargo tegen Bosnië.

Van Mierlo overweegt de Europese ministers van Buitenlandse Zalen voor te stellen een gezamenlijke actie te ondernemen om het Congres beter te informeren over de financiering van de VN en de activiteiten in Bosnië. 'De meeste leden van het Congres weten niet eens dat Nederlandse troepen op de gevaarlijkste plaatsen in Bosnië zeer goed werk verrichten', aldus Van Mierlo.

Aan het einde van het tweedaagse 'officiële werkbezoek' van Kok en Van Mierlo prees Clinton de Nederlandse inspanningen in Bosnië en hij dankte Nederland voor de bijdrage aan de VN-macht die eind maart in Haïti wordt gestationeerd.

Minister Van Mierlo heeft zijn Amerikaanse collega Christopher verzocht te onderzoeken hoe de VS een bijdrage kunnen leveren aan de economische wederopbouw van Suriname, waar volgens hem kansen op verbetering zijn ontstaan. De Nederlandse regering vormt een investeringsfonds voor Suriname en wil dat de VS en het Internationaal Monetair Fonds onderzoeken welke financiële hulp zij kunnen leveren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.