Clinton zegt dat doel van militaire verzwakking bereikt is Alle partijen claimen zege in Irak
De Amerikaans-Britse alliantie en Saddam Hussein claimen beiden de overwinning na de zaterdag beëindigde bombardementen op Irak. Saddam prees gisteren in een verklaring voor radio en tv het Iraakse leger en de bevolking en zei dat 'de vijanden van God en de menselijkheid' waren verslagen - ook al bood het...
AP, AFP, Reuters, Guardian
NEW YORK/BAGDAD/LONDEN
De Amerikaanse president Clinton, die zaterdag om middernacht tegelijk met de Britse premier Blair het einde van operatie Desert Fox aankondigde, zei dat Iraks militaire vermogen 'zware schade' is toegebracht. Hij zei dat de Verenigde Staten hun militaire aanwezigheid in de Golf op peil zullen houden en gereed zijn om opnieuw toe te slaan. De Britten sturen het vliegdekschip Invincible ter versterking.
Gedurende de vier dagen van bombardementen zijn 97 Iraakse doelen bestookt met 415 kruisraketten en honderden bommen. Analisten van het Pentagon denken dat in 70 procent van de gevallen de schade niet onherstelbaar is. De Amerikaanse minister van Defensie gaf toe dat sommige van de doelen binnen een jaar weer kunnen worden opgebouwd.
Volgens de Britse premier Blair ging het om aanvallen op 27 luchtafweersystemen, twintig commando-, controle- en communicatiecentra, tien bases van de Republikeinse Garde en dertig plekken waar massavernietigingswapens werden gefabriceerd. 'Wij hebben Saddam weer stevig in de kooi gezet en die goed afgesloten', aldus Blair.
Met name de aanval zaterdag op de Gardisten in Zuid-Irak is volgens de Britten van groot belang. Blair zei dat de alliantie hiermee een duidelijk teken heeft gegeven aan de belangrijkste onderdrukkers van Irak. 'Zij weten dat zij als eerste worden aangepakt.'
Het Britse hoofd van de defensie, Sir Charles Guthrie, zei: 'Het plan was heel simpel. Net zoals een auto waardeloos is zonder de belangrijkste elektronica, kan Saddams militaire machinerie niet functioneren zonder bepaalde basisonderdelen.'
Over het aantal slachtoffers bestaat nog weinig duidelijkheid. De Iraakse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Nizar Hamdoun, sprak zondag voor CNN over duizenden doden en gewonden. Volgens andere berichten gaat het om enkele tientallen doden en minder dan honderd gewonden. De operatie heeft naar schatting een miljard gulden gekost.
Zowel Blair als Clinton pleitte voor een terugkeer van de Unscom-wapeninspecteurs. De Iraakse regering liet zaterdag echter weten dat daar na de bombardementen geen sprake meer van is.
De internationale gemeenschap heeft opgelucht gereageerd op het einde van de aanvallen op Irak. De Russische president Jeltsin noemde ze 'onwettig en waanzinnig'. Hij was blij dat het gezonde verstand uiteindelijk had gezegevierd. China en Frankrijk drongen aan op een diplomatieke oplossing. De Nederlandse regering noemde het opschorten van de militaire acties 'heel verstandig'.
In de Marokkaanse hoofdstad Rabat protesteerden zondag honderdduizend mensen, voornamelijk islamisten, tegen de Amerikaans-Britse aanvallen. Op de Westoever demonstreerden duizenden Palestijnen. In de Syrische hoofdstad Damascus vielen jongeren zaterdag de Amerikaanse en Britse ambassades aan. Ze sloegen ook de Amerikaanse residentie kort en klein.