Clinton zal vrijspraak niet vieren met sigaar

President Clinton is van plan vandaag nog eens voor de televisie het boetekleed aan te trekken en zijn diepe spijt te betuigen over de affaire-Lewinsky, zodra de Senaat hem heeft vrijgesproken van de impeachment-aanklachten....

Van onze correspondent

Bert Lanting

WASHINGTON

De Democraten hebben Clinton gewaarschuwd niet triomfantelijk een dikke sigaar op te steken als de Senaat hem vrijspreekt. Dat deed hij

destijds wel, toen hij op reis in Afrika het nieuws kreeg dat Paula Jones haar rechtszaak tegen hem had verloren. Zo'n triomfantelijk gebaar zou nu heel slecht vallen bij het Amerikaanse volk, vrezen zij.

Kennelijk beseft het Witte Huis dat ook. Clintons woordvoerder Joe Lockhart heeft verzekerd dat de president niet het voorbeeld zal volgen van Andrew Johnson, die in 1868 na de mislukking van het impeachement-proces tegen hem een feest gaf dat dagenlang duurde.

In plaats daarvan, beloofde Lockhart, wordt het Witte Huis een 'gloat

free zone', een glunderloze zone. Sterker nog, Clinton zal zelfs een televisietoespraak houden waarin hij de Amerikanen om vergiffenis vraagt.

Maar volgens de New York Times is Clinton vastbesloten daarna een campagne te beginnen om te proberen het Huis van Afgevaardigden op de

Republikeinen te heroveren voor de Democratische partij. 'Hij is natuurlijk vooral witheet op de (Republikeinse) aanklagers', citeert de krant een van Clintons medewerkers.

Naar hun zeggen is Clinton er ook op gebrand een Democratisch Congres

'na te laten' om alsnog zijn historische gelijk te halen en te demonstreren dat het Amerikaanse volk ook vindt dat de impeachment een partij-politieke aanval was.

De afzettingsprocedure heeft de Republikeinen bij de Congresverkiezingen eind vorig jaar al een aantal zetels gekost, maar

hun populariteit is nu helemaal tot een nieuw dieptepunt gezakt. De meeste van de dertien aanklagers in de afzettingszaak lijken echter geen gevaar te lopen.

Aanklager en afgevaardigde James Rogan, die nog maar net in het Congres zit, zal wel moeten vechten om zijn zetel te behouden. De Democraten hebben al aangekondigd dat Rogan bovenaan hun 'hit list' zal staan bij de volgende verkiezingen.

Chris Cannon, een van de aanklagers, klaagde dat de president een 'politieke vendetta' wil beginnen. 'Dit is wel het toppunt van arrogantie', brieste hij.

Het Witte Huis sprak echter tegen dat Clinton na het proces een tegenoffensief wil lanceren. 'Dat zou wel heel dom zijn', zei Lockhart.

Maar andere medewerkers van Clinton zeggen dat hij wel degelijk wraakzuchtige plannen koestert. 'Dit wordt zijn persoonlijke kruistocht', haalt de New York Times een van hen aan. 'Het gaat om het oneerlijke van het hele proces: die rechtse rakkers die hebben geprobeerd de verkiezingen ongedaan te maken'.

Clinton zou van plan zijn al over een paar weken op stap te gaan om fondsen te werven voor de campagne van de Democratische Partij.

De Democraten klaagden vroeger dat Clinton zich veel te weinig van hen aantrok en hun nauwelijks steun bood in de verkiezingscampagne. Maar Clinton staat nu diep bij hen in het krijt voor de steun die zij

hem hebben verleend tijdens het impeachment-proces. Als zij niet één front hadden gemaakt, zou het proces een heel ander karakter hebben gekregen.

Een probleem voor Clinton is dat hij er tegelijk voor moet zorgen dat

hij de Republikeinen niet al te zeer tegen zich in het harnas jaagt, wil hij nog wat gedaan krijgen in het Congres. Dat zou hem van de kans beroven zijn geschonden imago wat op te poetsen met een reeks wetten over belangrijke zaken als het behoud van Social Security, de Amerikaanse AOW.

Het is ook nog de vraag of alle Democraten wel gediend zijn van Clintons steun. Sommigen van hen moeten ook rekening houden met de conservatieve kiezers en zullen hem, nu ze hem niet meer hoeven te verdedigen tegen afzetting, des te luider bekritiseren voor zijn wangedrag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden