Clinton wijt verlies aan Russische hacks en FBI-directeur

Volgens Hillary Clinton is haar verkiezingsverlies te wijten aan de Russische hacks en FBI-directeur Jim Comey, die vlak voor de verkiezingen haar e-mail-schandaal weer oprakelde. Met dit excuus maakt ze de Russische inmenging weer tot Democratisch-Republikeins geschil, juist nu president Obama de kwestie boven de partijen probeert uit te tillen.

Hillary Clinton geeft een toespraak bij Capitol Hill, 8 december 2016. Beeld afp

Clinton deed haar uitlatingen volgens website Politico in een toespraak voor geldschieters donderdagavond in New York. Die verlangen een verklaring voor het verlies, en willen weten of hun miljoenen wel goed zijn besteed.

Volgens Clinton is de Russische president Vladimir Poetin nog steeds boos over haar opmerkingen over de Russische verkiezingen vijf jaar geleden. Als minister van Buitenlandse Zaken riep zij toen op tot een onderzoek naar onregelmatigheden bij de door Poetins partij gewonnen stembusgang.

Door de schuld van haar nederlaag volledig buiten zichzelf te leggen versterkt Clinton het Republikeinse argument dat de Democraten (en de regering) de Russen alleen maar als zondebok gebruiken.

Hoewel het waarschijnlijk is dat de hacks en (vooral) Comey, die het onderzoek naar de e-mails van Clinton tijdelijk heropende, een rol hebben gespeeld, kan dat nooit worden bewezen. Zonder die kwesties stond Clinton ook al zwak.

Obama riep donderdag in een interview juist op de Russische hacks niet te zien door de bril van 'interfamily' discussies. 'We moeten de gelederen sluiten. We moeten de verkiezingen niet blijven bediscussiëren en we moeten niet meer met vingers blijven wijzen.'

Clinton deed dat dus juist wel. Andere oorzaken van haar verlies, zoals het feit dat ze zich te veel op minderheden heeft gericht en te weinig aandacht had voor de economische problemen van (delen van) wit Amerika, en sommige staten in haar campagne heeft verwaarloosd, kwamen niet aan de orde, zeiden aanwezigen tegen Politico. 'Ze had het alleen over Comey en Rusland'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.