Clinton: we voeren gesprekken met Kaddafi

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton zei vandaag dat er gesprekken zijn met mensen rondom de Libische leider Muammar Kaddafi. Volgens Clinton bestaat de mogelijkheid van een overdracht van de macht in Libië.

ANP/Redactie
De Libische leider Muammar Kaddafi © anp Beeld anp
De Libische leider Muammar Kaddafi © anpBeeld anp

Ze zei dat er doorlopend gesprekken zijn met mensen dicht bij Kaddadi. 'We weten dat deze gesprekken onder meer gaan over de mogelijkheden voor een overdracht', zei Clinton tijdens een persconferentie in Abu Dhabi.

Clinton erkende daarbij dat er nog niet veel duidelijk is. Ze gaf geen verdere details.

15.000 doden
De strijd in Libië heeft tot dusver aan naar schatting 10.000 tot 15.000 mensen aan beide zijden het leven gekost. Dat heeft de Egyptische jurist Cherif Bassiouni, die voor de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties onderzoek heeft gedaan naar mogelijke oorlogsmisdaden in het Noord-Afrikaanse land, vandaag gezegd.

Een onderzoekscommissie onder Bassiouni's leiding stelde vorige week vast dat beide kampen in Libië zich schuldig lijken te hebben gemaakt aan oorlogsmisdaden. Wel zijn volgens hem de bewijzen voor wandaden door troepen van dictator Muammar Kaddafi talrijker dan die voor misdrijven die zijn begaan door de opstandelingen, die sinds februari proberen hem ten val te brengen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden