Clinton was nooit van plan Britse VE-day mee te vieren

President Clinton heeft definitief afgezegd; hij gaat rond die tijd naar Moskou. Maar de Britse viering van VE-Day (letterlijk: Victory in Europe Day), de vijftigjarige herdenking van de geallieerde overwinning over het Duitse nazidom, krijgt hoge bezoekers genoeg....

Van onze correspondent

Henk Strabbing

LONDEN

Major beloofd Kohl uit te nodigen voor deze gelegenheid toen hem het meedoen aan de herdenking van de Invasie in Normandië min of meer werd ontzegd. Dat Clinton niet komt, wordt door sommige Britse kranten opgevat als een extra klap voor de 'speciale betrekkingen' tussen Groot-Brittannië en de Verenigde Staten nadat vorige week Sinn-Feinleider Gerry Adams op het Witte Huis mocht komen ondanks zware protesten van Londen. Maar in Washington verluidt dat Clinton nooit het plan heeft gehad naar Londen te komen voor deze gelegenheid.

VE-Day moet veel meer een feest worden dan de herdenking van D-Day. Bij die laatste geschiedenis raakte de Britse regering in de clinch met oudstrijders die er weinig voor voelden om feest te vieren, terwijl er zoveel makkers gesneuveld waren op de stranden van Normandië. Toen ook Sweetheart of the Forces Vera Lynn meedeelde in dat geval niet te willen zigen, werden de festiviteiten veranderd in enkele simpeler plechtigheden.

Maar nu mogen de organisatoren dan voluit in de slag met in grote lijnen het programma dat nog van D-Day in de ijskast lag. Het middelpunt wordt Hyde Park, drie dagen lang. Daarnaast worden er in veel Britse steden street parties georganiseerd die moeten lijken op de festijnen die in mei 1945 spontaan uitbraken. Aan het slotfeest, een 'familiedag', zullen meedoen: Vera Lynn, Lionel Bart, Tony Bennett, Ute Lemper, Elaine Paige, Elaine Paige en Cliff Richard plus een koor van drieduizend leden.

De centrale ceremonie is op zaterdag 7 mei. Dan zal een groot aantal staatshoofden hun 'nationale bloemen' deponeren in een grote globe die ook verder geheel uit bloemen bestaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.