Clinton vraagt geld voor zijn verjaardag

Onder leiding van ceremoniemeesteres Whoopi Goldberg heeft president Clinton zondagavond in Radio City Music Hall in New York zijn vijftigste verjaardag, The Big Five-O, gevierd met spectaculair feest en een diner waarvan het goedkoopste kaartje 15 duizend dollar kostte....

OSCAR GARSCHAGEN

Van onze correspondent

Oscar Garschagen

WASHINGTON

Het beroemdste presidentiële verjaardagsfeest van deze eeuw, dat van John F. Kennedy in 1962, toen hij in Madison Square Garden door Marilyn Monroe werd toegezongen met een zeer verleidelijk en hees 'Happy Birthday Mister President', moest blijkbaar overtroffen worden.

Ieder decennium van zijn leven was vertegenwoordigd met een sterartiest: Tony Bennett voor de jaren veertig en vervolgens Aretha Franklin, Jon Bon Jovi, Carly Simon, Smokey Robinson, Kenny Rodgers en Jennifer Holliday. Het populairste muziekgenre in de VS, country-music, was vertegenwoordigd in de persoon van Shania Twain. Travis Tritt is immers Republikeins bezit.

Op tachtig plaatsen in het land werden gelijktijdig feesten gehouden, die per satelliet in verbinding stonden met Radio City Music Hall. Daar ontvouwde zich een spektakel dat sterk deed denken aan de Oscar-uitreikingen. De Republikeinen zijn niet de enigen die een gelikte politieke show kunnen organiseren. Want daarover kon geen misverstand bestaan: tijdens een verkiezingscampagne is alles politiek, ook een presidentieel verjaardagsfeest.

Voor de afgevallen, steeds beter golf spelende president was zijn 50ste verjaardag een gelegenheid zich te presenteren als een evenwichtige, beschouwend ingestelde man die de beperkingen van zijn ambt heeft leren kennen, maar toch hoopt een bijdrage te kunnen leveren aan 'een beter Amerika'. Enigszins melancholiek constateerde hij dat de campagne van 1996 de laatste van zijn leven is.

Het verjaardagsspektakel was vooral bedoeld om verkiezingsfondsen voor de Democratische partij te werven. Maar ook strikt besloten lunches en diners met de president worden gebruikt voor fondsenwerving. Wie gisteravond tijdens het verjaardagsdiner in het Waldorf Astoria een glas witte wijn dronk en zijn of haar vork in een zalmmousse zette, had een toegangsbewijs van tienduizend dollar betaald. Een diner in het Washingtonse Hay Adams of Jefferson Hotel met president Clinton kost al snel vijftig- tot honderdduizend dollar.

Deze prijzen vormen geen enkele belemmering. Niets, zo hebben de Democratische fondsenwervers geleerd, is zo verleidelijk als macht en het aura onoverwinnelijk te zijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden