Clinton verzet zich krachtig tegen Congres

Gesterkt door gunstige opiniepeilingen heeft president Clinton zich maandag met kracht verzet tegen Republikeinse begrotingsplannen, waardoor bejaarden, gehandicapten en armen zouden worden 'afgedankt'....

OSCAR GARSCHAGEN

Van onze correspondent

Oscar Garschagen

WASHINGTON

De Amerikaanse regeringsleider sprak maandag zijn veto uit tegen een Republikeinse begrotingswet, een stopgap bill, voor de financiering van de federale overheid. Over een tweede wet, waarin de premies voor de gezondheidszorg omhoog gaan, werd nog in de Senaat gedebatteerd, maar Clinton bevestigde opnieuw ook deze begrotingswet te blokkeren.

'De Republikeinen maken het land nog verdeelder dan het al is. Onder de Republikeinen worden we een maatschappij waarin de winnaars alles krijgen', aldus Clinton, die het begrotingsconflict omschreef als 'een botsing van twee visies over de toekomst en de koers van Amerika'. Hoewel dat zeker het geval is, speelt voor de president ook de komende verkiezingscampagne een grote rol.

Gisteravond circuleerden geruchten over compromissen, maar die zouden pas serieus genomen worden als de sluiting van de federale overheid een feit zou zijn. Clinton weigerde te onderhandelen zolang in deze wetten voorstellen staan om de premies voor de gezondheidszorg te verhogen en de toepassing van milieuregels te versoepelen.

Minister van Financiën, Rubin, nam een reeks maatregelen om te voorkomen dat de Amerikaanse overheid in gebreke zou blijven bij het aflossen van schulden en de betaling van rentes op staatsobligaties. Met enkele kunstgrepen, die volgens Rubin 'in jurdisch opzicht op het randje zijn' zal de Amerikaanse overheid aan deze verplichtingen van ruim 100 miljard dollar tot en met donderdag kunnen voldoen. De financiële markten reageerden opgelucht.

Sluiting van de federale overheid heeft onmiddellijke gevolgen voor 800 duizend federale ambtenaren, die vanochtend met onbetaald verlof worden gestuurd. Dat zijn over het algemeen ambtenaren met lage en middeninkomens en afkomstig uit de etnische minderheden.

Het spoor, de luchtverkeersleiders, de gezondheidsinspectie, het leger, de FBI en het gevangeniswezen zijn uitgezonderd van de sluiting. De Amerikaanse audiovisuele media doen zeer paniekerig over het vooruitzicht dat de overheid wordt stilgelegd.

Clinton, die een reis naar Japan heeft ingekort, plaatste gisteren het conflict over de kortlopende financiering van de overheid in een breder verband. Hoewel het fiscale jaar 1995-'96 is begonnen, is er nog steeds geen begroting. Dat komt omdat nog maar vier van de dertien federale begrotingshoofdstukken zijn goedgekeurd.

Debatten over grote begrotingen, zoals bijvoorbeeld die van Defensie, zitten muurvast op ideologische ruzies over onder andere de abortuswetgeving. Een kleine, maar krachtige groep Republikeinen weigert de Defensiebegroting goed te keuren, omdat in militaire klinieken jaarlijks tien tot twaalf abortussen worden uitgevoerd.

Door het ontbreken van een echte begroting stelt het Congres van maand tot maand vast welke uitgaven de overheid mag doen. De twee wetten zijn echter doorspekt met Republikeinse plannen, waaronder de verhoging van de premies voor Medicare (de gezondheidszorg voor bejaarden en gehandicapten) met zeven dollar per maand.

De Republikeinen hebben ook een algemene tekst opgenomen, waarin staat dat in de komende zeven jaar de federale begroting in evenwicht gebracht moet worden. Als Clinton daarmee instemt dan legt hij zich vast op zeer grote bezuinigingen op de gezondheidszorg en de sociale zekerheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden