Clinton: twee mailaccounts was beter geweest

Hillary Clinton heeft voor het eerst gesproken over de ophef over haar privé-emailaccount. Tegenover de Verenigde Naties zei ze vanavond dat het beter was geweest als ze in haar tijd als Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken twee e-mailaccounts had aangehouden.

Redactie
Hillary Clinton tijdens een persconferentie bij de Verenigde Naties in New York. Beeld reuters
Hillary Clinton tijdens een persconferentie bij de Verenigde Naties in New York.Beeld reuters

Clinton is de afgelopen week onder vuur komen te liggen nadat was gebleken dat zij als minister van Buitenlandse Zaken uitsluitend haar persoonlijke mailadres gebruikte voor al haar e-mailverkeer. In de vier jaar dat ze aan het roer stond van het State Department (2009-2013) had ze zelfs geen mailadres bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het gevolg was dat haar correspondentie nooit is opgeslagen in de archieven van het ministerie.

Meer over Clintons e-mailgate

Niemand zei: 'We kunnen dit niet maken', toen Hillary Clinton als Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken werkte met een privé-e-mailaccount. Nu wreekt zich haar ongrijpbaarheid.
Was Clinton slordig of berekenend?

Geclassificeerd materiaal

Ook twee mobieltjes zou handig zijn geweest. 'Maar het leek me destijds wel zo praktisch alles vanaf één adres en één apparaat te doen', zo stelde Clinton, die haar kandidatuur voor het presidentschap binnenkort vrijwel zeker gaat aankondigen .

Eerst moest ze het 'vuiltje' wegwerken van de affaire over haar e-mails die was ontstaan na een onthulling vorige week in The New York Times. In het VN-gebouw besteedde Clinton er slechts twintig minuten aan om aan te geven dat ze het als een storm in een glas water wenst te beschouwen.

null Beeld reuters
Beeld reuters

Vier opmerkingen

Die korte tijd gebruikte ze eerst nog voor de VN-conferentie over de positie van de vrouw, en voor een aanval op Republikeinse politici die een brief over Iran hadden geschreven. Pas daarna wijdde ze vier opmerkingen aan de affaire, waarna journalisten tien minuutjes de kans kregen vragen te stellen.

Ze had zich aan alle regels van haar ministerie gehouden, zo onderstreepte ze. Want het stond haar vrij voor een persoonlijk e-mailadres te kiezen en dat had haar 'destijds wel zo handig' geleken. Dat ze op die manier de regels over openbaarmaking zou hebben overtreden,ontkende ze. Het 'overgrote deel' van haar mails was immers gericht aan haar ambtenaren. En die hadden wel een regeringsaccount, 'dus al die mails werden daarmee vanzelf openbaar'.

Ook ontkende ze pertinent de nationale veiligheid in gevaar te hebben gebracht, zoals haar opponenten beweerden. Dat zou zijn gebeurd door haar mails via een eigen server op haar privé-adres te hebben laten lopen. Hillary's account zou gemakkelijker te hacken zijn geweest, luidde de kritiek.

null Beeld reuters
Beeld reuters

Erfenis

Maar Clinton wees erop dat de privéserver een erfenis van het presidentschap van haar man Bill was 'en dus was goedbevonden door de geheime dienst'. Ook ontkende ze ronduit ooit staatsgeheimen via haar mailadres te hebben verstuurd.

Al haar e-mails heeft ze nu overgedragen, met weglating van de helft; de 'strikt persoonlijke berichten, zoals over het huwelijk van mijn dochter Chelsea en de afspraken over de begrafenis van mijn moeder'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden