Clinton: Trump is niet meer grappig, maar gevaarlijk

Donald Trump is niet meer grappig, maar gevaarlijk. Dat zei de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton donderdagavond in een praatprogramma.

Redactie
Hillary Clinton. Beeld ap
Hillary Clinton.Beeld ap

Clinton reageerde met haar uitspraken op de omstreden voorstellen die Trump deze week deed. Hij stelde onder meer voor Amerikaanse moskeeën in de gaten te houden en moslims te weren uit het land. 'Nu is hij ver over de grens gegaan', zei Clinton in Late Night with Seth Meyers. 'Wat hij zegt is niet alleen beschamend en verkeerd - het is gevaarlijk.'

Daarnaast zouden de uitlatingen van de Republikeinse presidentskandidaat volgens Clinton een averechts effect hebben op wat hij wil bereiken. Ze zouden terreurgroepen als Islamitische Staat juist in de kaart spelen. 'Hij geeft ze een propagandamiddel waarmee ze weer mensen kunnen rekruteren in Europa en de VS', aldus Clinton. Volgens haar is het nu tijd voor de andere Republikeinse presidentskandidaten op te staan en zich gezamenlijk af te zetten tegen Trump.

Kritiek van alle kanten

Trump kreeg na zijn opmerkingen deze week kritiek van alle kanten. Amerikaanse beroemdheden, van bokslegende Muhammad Ali en media-icoon Tom Brokaw tot Trumps boezemvriend en collega-vastgoedmagnaat Russell Simmons; ze spraken zich de afgelopen dagen allemaal tegen de presidentskandidaat uit.

Vorige week zei Trump nog tegen de Amerikaanse krant The New York Times dat hij Harrison Ford 'zo'n heldhaftige president' vond in de film Air Force One uit 1997. 'Donald, het was een film', zei Ford tijdens een interview tegen de camera toen hij daarmee werd geconfronteerd. 'Zo gaat het niet in het echte leven, maar hoe moet jij dat weten?'

'Neem Trump serieus'

The New York Times mengde zich donderdag zelf in de ophef rond Trump middels een commentaar. De krant waarschuwt in dat artikel er vooral voor om Trump niet als een 'op zichzelf staand fenomeen' te beschouwen en dat zijn boodschap wel degelijk serieus moet worden genomen, aangezien het een breed gedragen sentiment in de VS blootlegt.

'Meneer Trump heeft nog niemand gedeporteerd, opgesloten of op een andere wijze moslims bruut behandeld', schrijft de krant. 'Het gevaar volgend jaar is hem de macht te geven dat wel te doen. Het gevaar nu is hem toestaan de haat te legitimeren die hij zo handig uitbuit. Het is een oude gewoonte in de VS om in angstige tijden de zwakkeren en buitenstaanders verdorven te behandelen', aldus de kant.

The New York Times wijst er verder fijntjes op dat er nog geen Republikeinse presidentskandidaat is geweest die na de oproep tot het moslimverbod heeft verkondigd een eventuele presidentsnominatie van Trump af te wijzen.

Vooralsnog lijkt de vastgoedmiljardair alleen maar sterker te worden te midden van de storm rond zijn persoon. Donderdag bleek uit een van de eerste peilingen na de omstreden uitspraken dat liefst tweederde van de Republikeinse kiezers het anti-moslimpleidooi van Trump steunt.

In een andere peiling van The New York Times en tv-zender CBS blijkt hij populairder dan ooit bij de Republikeinen. Sinds de aanslagen in Parijs en het Californische San Bernadino zijn de Amerikanen banger geworden voor terrorisme. Uit de peiling blijkt dat Trump volgens de Republikeinse kiezers de man is die het beste met die terreurdreiging om kan gaan.

Mensen demonstreren tegen Trump in New Hampshire. Beeld getty
Mensen demonstreren tegen Trump in New Hampshire.Beeld getty
Donald Trump. Beeld ap
Donald Trump.Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden