Clinton trapt campagne af: 'Ik ben de kandidaat van nú'

Hillary Clinton heeft zaterdag haar campagne voor het presidentschap officieel afgetrapt. Dat deed ze door op een afgeladen Roosevelt Island in New York te speechen over onder andere haar moeder, Dorothy Rodham.

Beeld Reuters

Vrijdag lekte al uit dat Clintons speech over haar moeder zou gaan. Clinton legde uit hoe de ervaringen van haar moeder haar eigen leven gevormd hebben en hoe haar moeder haar inspireerde om pleitbezorger te worden voor de rechten van kinderen en families.

Clinton zette dan ook vooral in op families en de 'everyday American'. Zo beloofde ze werk te maken van kwalitatief goede kinderopvang voor elk kind in Amerika. Ook zei ze dat studeren bereikbaar en betaalbaar moet worden voor elke aspirant-student in Amerika. Daarnaast zei ze de belastingen te willen aanpakken zodat 'hard werk beloond wordt'.

Er was ook ruimte voor grapjes. Zo zei Clinton dat we haar haren niet wit zouden zien worden in het Witte Huis omdat ze het 'al jaren verft'.

Hillary's moeder

Wat maakt het leven van de moeder van Clinton zo bijzonder dat ze haar speech ermee aftrapt? Lees het hier.

Rechtenstudie

Clinton studeerde rechten aan de prestigieuze Yale Law School, waar ze ook haar huidige man Bill Clinton tegenkwam. Na haar afstuderen werd ze een befaamde advocate, met name op het gebied van kinderrechten.

Overigens had Clinton toen al politieke aspiraties: vanaf het moment dat ze Bill Clinton, toekomstig president van de Verenigde Staten, ontmoette, wist ze dat ze de politiek in wilde. Vrienden beschouwden hen van meet af aan als een power couple, zij het op een wat activistischer en progressievere wijze dan anno 2015.

'Berekenend'

Ook haar besluit om de eerste vrouwelijke president van Amerika te worden stond al lange tijd vast. Nog voor Bill Clinton en Hillary hun intrek namen in het Witte Huis, wist ze al dat zij op een dag op zijn stoel wilde zitten. Clinton werd dan ook door haar biograaf Carl Bernstein 'berekenend' genoemd.

In 2008 ging Clinton al voor de hoofdprijs, maar helaas - ze moest het afleggen tegen een wel heel charismatische kandidaat, namelijk de huidige president van Amerika: Barack Obama. Ze verloor de race om de Democratische kandidatuur, maar gaf niet op.

In 2009 bouwde ze haar politieke carrière verder uit door minister van Buitenlandse Zaken te worden. Velen zagen de benoeming van Clinton als een verzoeningspoging van Obama - hij versloeg haar immers grandioos - maar zijzelf zag het als een nieuwe kans.

Op zondag 12 april van dit jaar maakte ze officieel bekend voor de herkansing te gaan. Haar droom, de eerste vrouwelijke president van Amerika worden, heeft ze niet opgegeven.

Oefenen

Gelukkig heeft Clinton flink kunnen oefenen met het campagnevoeren. Niet alleen in 2008, maar al in 1992 - toen ze samen met Bill campagne voerde voor zijn presidentschap - leerde ze de kneepjes van het vak. Ze leidde het team dat op eventuele schandalen rond haar man moest anticiperen. Een tikje wrang, gezien haar man nogal eens een slippertje maakte, waarvan stagiaire Monica Lewinsky uiteraard de bekendste is.

Bill Clinton won, werd president en Hillary werd een bij uitstek politieke First Lady. Zo werkte ze bijvoorbeeld aan een verplichte zorgverzekering (hoewel dit plan mislukte). Nadat Clintons termijnen erop zaten, stelde Hillary zich in 2000 kandidaat voor de Senaat. Ze werd gekozen en in 2006 herkozen.

Of Hillary Clinton de officiële presidentskandidaat wordt voor de Democraten zal pas na 28 juni 2016 bekend zijn. Tot die tijd moet ze concurrentie dulden van oud-gouverneur Lincoln Chafee, oud-gouverneur Martin O'Malley en senator Bernie Sanders. Dat lijkt misschien veel, maar bij de Republikeinen is het pas écht druk: daar zijn tot dusverre maar liefst elf kandidaten in de race. Maandag speecht de enige Republikeinse kandidaat die serieuze concurrentie vormt voor Hillary; Jeb Bush. Inderdaad, familie van: Jeb is de zoon van George H.W. Bush en de jongere broer van George W. Bush.

De president van de Verenigde Staten wordt op 8 november 2016 gekozen.

Hillary Clinton op Roosevelt Island.Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden