Clinton stuurt aan op een berisping

In een poging te voorkomen dat het Huis van Afgevaardigden hem aanklaagt wegens de Lewinsky-affaire heeft president Clinton gisteren laten weten dat hij bereid is een strenge berisping van het Congres te aanvaarden....

Van onze correspondent

Bert Lanting

WASHINGTON

Het is echter nog de vraag of het Huis van Afgevaardigden wel de kans krijgt om over het voorstel van de Democraten voor een berisping te stemmen.

De Republikeinen zijn erop gebrand vier aanklachten in te dienen tegen president Clinton wegens meineed, het belemmeren van de rechtsgang en machtsmisbruik. Het is de bedoeling dat de justitiële commissie van het Huis vandaag of morgen over die vier punten stemt. Verwacht wordt dat de commissie, waarin de Republikeinen de lakens uitdelen, zeker voor één aanklacht wegens meineed zal stemmen.

In dat geval moet het Huis volgende week over de zaak stemmen. Het is nog onduidelijk of de Republikeinen voldoende stemmen zullen weten te halen. Zo'n twintig Republikeinse afgevaardigden aarzelen nog. Als het Huis Clinton aanklaagt, beslist de Senaat of hij mag aanblijven.

De Republikeinse leiders lijken niet van plan het voorstel van de Democraten om Clinton een berisping te geven in stemming te brengen in het Huis. Zij zijn bang dat Republikeinse weifelaars dan voor die straf zullen kiezen in plaats van impeachment.

In de tekst van de berisping erkent Clinton dat hij 'het vertrouwen van het Amerikaanse volk heeft beschaamd'. De motie bepaalt verder uitdrukkelijk dat Clinton na zijn aftreden nog strafrechtelijk kan worden vervolgd.

De juridisch adviseur van de Republikeinen, David Schippers, zei gisteren in zijn slotpleidooi dat hij nog meer bewijzen heeft gevonden dat Clinton geprobeerd heeft getuigen te beïnvloeden.

Schippers haalde zich de woede van de Democraten op de hals door op het laatste moment op de proppen te komen met beelden van de getuigeverklaring die president Clinton in de Paula Jones-zaak aflegde. Daarin ontkende Clinton dat hij een seksuele relatie met Lewinsky had gehad. Volgens de Democraten ging het om een opzettelijke poging Clinton in verlegenheid te brengen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden