Clinton schort maatregelen positieve discriminatie op

WASHINGTON Het Amerikaanse stelsel van positieve discriminatie van minderheden en vrouwen zal voor drie jaar worden opgeschort en hoogstwaarschijnlijk niet meer terugkeren....

Van onze correspondent

In de aanloop naar de verkiezingen heeft de regering van president Clinton besloten bedrijven die eigendom zijn van minderheden en vrouwen, geen voorkeursbehandeling meer te geven bij de toekenning van federale overheidscontracten.

'In de praktijk komt dit besluit erop neer dat speciale overheidscontracten voor bedrijven die gerund worden door minderheden en vrouwen voorgoed zullen verdwijnen', aldus een woordvoerder van het Witte Huis.

Enkele federale agentschappen behouden de mogelijkheid om in zeer bijzondere omstandigheden en onder strikte voorwaarden deze bedrijven bij de verdeling van contracten te bevoordelen. Het gaat dan vooral om bedrijven in arme gemeenschappen in de binnensteden en afgelegen, arme gebieden.

Wat de praktische gevolgen zijn, is niet onmiddellijk duidelijk, maar vooral in grote steden zijn bedrijven van minderheden afhankelijk van opdrachten van bijvoorbeeld de ministeries van Huisvesting, Transport en Defensie.

Onder druk van het door Republikeinen gedomineerde Congres en arresten van het Hooggerechtshof zijn de afgelopen twee jaar al verschillende programma's gestaakt. In het Congres zijn wetten in behandeling om positieve discriminatie in alle takken van het maatschappelijk leven, inclusief de binnensteden en het onderwijs, voorgoed af te schaffen.

In de staat Californië, die Clinton per se moet winnen wil hij in november herkozen worden, hebben de kiezers in 1994 zich in een referendum uitgesproken tegen het stelsel. Tijdens de campagne in het najaar zal in Californië en andere staten positieve discriminatie opnieuw een issue worden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden