Clinton schermt Obama af voor kritiek op drama in Benghazi

De dodelijke aanslag op het Amerikaanse consulaat in Libië speelt een groeiende rol in de campagne voor de presidentsverkiezingen in de VS. Minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton heeft maandag voor het eerst persoonlijk verantwoordelijkheid genomen voor de gebrekkige beveiliging van het consulaat in de Libische stad Benghazi.

NEW YORK - Door de kritische vragen over de veiligheidssituatie vóór de aanval van 11 september en de verwarrende berichtgeving erna, zijn president Obama en zijn topadviseurs in de verdediging gedwongen. Zijn minister Clinton erkent nu dat het een vergissing was om te veronderstellen dat de aanslag voortkwam uit een spontaan protest tegen het anti-islamfilmpje Innocence of Muslims (Onschuld der moslims), zoals Obama's raadgevers deden. Kort na de aanslag wist de FBI al dat het om een gecoördineerde terreuraanval ging.


Bij de aanslag in Benghazi door moslimextremisten kwam de Amerikaanse ambassadeur Christopher Stevens samen met drie landgenoten om het leven. Tot nog toe voerde vooral de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Susan Rice, namens de regering-Obama het woord over deze kwestie.


Tijdens een hoorzitting in Washington bleek dat eerder dit jaar om versterking was gevraagd voor de beveiliging van het consulaat in Benghazi. Dat verzoek werd afgewezen. Obama's tegenstanders, onder wie de Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney, hebben de regering aangevallen op dit falen rond de beveiliging, als ook op de 'verschuivende verhaallijn' en op het achterhouden van FBI-informatie.


Obama besloot luttele uren na de moord op Stevens af te reizen naar feeststad Las Vegas om daar geld voor zijn verkiezingscampagne in te zamelen, alsof er niets aan de hand was. Dat ergerde niet alleen Republikeinen, maar ook Democraten als Patrick Gaddell, een oud-adviseur van president Jimmy Carter. 'Een Republikeinse president zou zijn gekruisigd, en terecht', zei Gaddell. De media hebben Obama's besluit grotendeels genegeerd.


Clinton zegt dat alleen zij aansprakelijk is voor het drama in Benghazi. Maandag liet de Republikein Lindsey Graham weten daar geen genoegen mee te nemen. Als Obama op de hoogte was, aldus de invloedrijke senator, 'dan is het niemands verantwoordelijkheid behalve die van de opperbevelhebber' - en dat is Obama. Was hij niet geïnformeerd, 'dan vervult hij zijn taak als opperbevelhebber niet afdoende'.


Volgens de politicoloog Peter Feaver is het niet vreemd dat het Witte Huis lang vasthield aan het verhaal dat het geweld in Benghazi voortvloeide uit de protesten tegen de film Onschuld der moslims. 'De regeringslijn is steeds geweest dat Osama bin Laden dood is en dat de oorlog tegen terreur gewonnen is', aldus Feaver, een raadgever van president George W. Bush. 'Zij kozen voor de politiek meest wenselijke optie.'


Susan Rice ontkent dit. Maar het was Clinton die Rice als eerste publiekelijk tegensprak. De terreurgroep 'Al Qaida in de Islamitische Magreb' zou het geweld systematisch hebben gepland en gepleegd, berichtte The New York Times gisteren op basis van ooggetuigenverslagen.


'Ze werken samen met andere gewelddadige extremisten om het overgangsproces naar democratie in Noord-Afrika te ondermijnen', zei Clinton, 'zoals we tragisch genoeg hebben gezien in Benghazi.' Een onderzoek naar de toedracht loopt nog. De resultaten daarvan zullen niet voor de presidentsverkiezingen van 6 november bekend worden.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden