Clinton praat alleen met Cédras over datum vertrek

De Amerikaanse regering wil met de Haïtiaanse juntaleider Cédras slechts praten 'als het diens vertrekdatum betreft'. Dat heeft president Clinton woensdag op een persconferentie gezegd, zonder zelf een datum te noemen....

AFP; REUTER; THE GUARDIAN

AFP, Reuter, The Guardian

WASHINGTON

'Het zou dwaas zijn te geloven dat het met Haïti de goede kant zal opgaan als we domweg twee of drie mensen verwijderen', aldus Clinton. Hij benadrukte dat een invasie 'niet onvermijdelijk 'is.

Clintons speciale adviseur voor Haïti, William Gray, zinspeelde erop dat het militaire driemanschap in Port-au-Prince voor 1 oktober moet zijn opgestapt.

De uitspraken van Clinton en Gray duiden erop dat het Amerikaanse enthousiasme voor een spoedige invasie in Haïti tanende is. Hoewel de optie van een Amerikaanse inval blijft gehandhaafd, lijkt de Amerikaanse regering de waarschuwingen van de inlichtingendiensten ter harte te nemen.

CIA-directeur Woolsey zei maandag dat de coup waarbij in 1991 de Haïtiaanse president Aristide werd afgezet, niet door de hogere Haïtiaanse militaire echelons is georganiseerd, maar door lagere officieren.

'Dat maakt het moeilijk voor de beleidsmakers', aldus Woolsey, die er op wees dat verwijdering van de junta en de terugkeer van Aristide het politieke geweld in Haïti niet zal indammen.

Dat de VS geen haast meer maken met een militaire oplossing, is mogelijk ook het gevolg van de vermindering van de stroom Haïtiaanse bootvluchtelingen. De Haïtiaanse autoriteiten hebben de kustbewaking verscherpt. Bovendien is tot het Haïtiaanse platteland doorgedrongen dat de VS bootvluchtelingen die op zee worden opgepikt door de Amerikaanse kustwacht niet automatisch asiel verlenen.

De Amerikaanse regering lijkt met haar stellingname niet te willen onderhandelen met de junta afstand te nemen van de optimistische boodschap van de Democratische afgevaardigde Bill Richardson, die maandag een onderhoud had met juntaleider Cédras in Haïti.

Volgens Richardson is Cédras 'minder koppig' dan wordt aangenomen. Hij noemde Cédras 'realistisch' en zei dat de Haïtiaanse leider tot praten bereid is. De Amerikaanse regering zou ook flexibiliteit moeten betrachten, zo zei hij.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden