Clinton overweegt aanklacht tegen onderzoeker Starr

De vraag was bot en direct. Mochten de pijnlijke beschuldigingen waar zijn, zal de Amerikaanse president Bill Clinton zijn conclusies trekken en aftreden?...

Van onze medewerker

Tim Overdiek

NEW YORK

De strakke respons illustreerde vrijdag de strijdlust en onverzettelijkheid waarmee Clinton de vermeende affaire met Monica Lewinsky blijft weerleggen. Met de Britse premier Tony Blair aan zijn zijde hield hij niet alleen het aandringende journaille van zijn lijf, maar plaatste hij eveneens een strategische tegenstoot.

Wederom ontkende de president de voormalig stagiaire tot meineed te hebben aangezet, en ook wees hij nieuwe aantijgingen van de hand dat hij zijn secretaresse Betty Currie zou hebben beïnvloed. The New York Times onthulde gisterochtend details van Currie's getuigenis bij de onafhankelijke onderzoeker Kenneth Starr.

De reeks lekken in de Amerikaanse pers greep Clinton aan om 'de andere kant' te betichten van wettelijke overtredingen. Clinton beroept zich op het spreekverbod dat gedurende het justitiële onderzoek van kracht is. Zijn advocaat overweegt Starr aan te klagen, nu dat verbod door zijn medewerkers lijkt te zijn geschonden.

In een reactie op de lekken naar de media verklaarde Starr vrijdag 'verontrust' te zijn. Hij kondigde een intern onderzoek aan en beloofde toepasselijke maatregelen indien medewerkers inderdaad onrechtmatig hebben gehandeld.

Daags nadat Clinton zijn getuigenis had afgelegd voor de advocaten van Paula Jones, zou hij zijn secretaresse Currie bij zich hebben geroepen. De twee namen volgens The New York Times de veelvuldige bezoeken van Lewinsky aan Clinton door. In de tweede helft van 1997 was Lewinsky 37 maal bij Clinton geweest. Zij werkte toen niet meer in het Witte Huis.

Currie verschilde met Clinton van mening over de vraag of hij en Lewinsky ooit alleen waren geweest. Volgens Currie was dat wel degelijk het geval geweest. Clinton dacht van niet. Ook haalde ze geschenken terug die Lewinsky van de president had ontvangen. Het ging om een jurk en een broche, die aan Starrs team zijn overgedragen.

Een woordvoerder van het Witte Huis vertelde dat Clinton zijn secretaresse bij zich had geroepen 'om zijn geheugen weer wat op te frissen'. Insinuaties dat Currie indirect zou zijn aangezet om haar versie af te stemmen op die van haar baas, wees Clinton vrijdag pertinent van de hand.

In de 43 minuten dat Blair en Clinton in de East Room van het Witte Huis de pers te woord stonden, kwam de affaire-Lewinsky vaker aan bod dan de overige wereldgebeurtenissen. Van de zestien vragen die Amerikaanse en Britse journalisten konden stellen, gingen er tien over Clintons persoonlijke problemen.

Stoïcijns vermeed zowel Clinton als Blair verbale complicaties. De Britse premier toonde zich een ondubbelzinnig sympathisant van zijn belaagde 'vriend' en haalde fijnzinnig uit naar de media die zich in zijn ogen niet erg bezighouden met wat er volgens hem onder de bevolking leeft.

De Amerikaanse en Britse positie met betrekking tot Irak is genoegzaam bekend. Dat weerhield beide regeringsleiders er niet van te blijven onderstrepen dat een diplomatieke oplossing de absolute voorkeur geniet. Indien militaire actie nodig is, dan zal Groot-Brittannië de Amerikanen hierin actief steunen, aldus Blair.

Oud nieuws, oordeelde de pers, en dus was de laatste vraag van een Britse journalist wat voor persoonlijk advies Blair aan Clinton had verstrekt. Dat was niet in de Britse premier opgekomen. En bovendien, Clinton had al aangegeven dat-ie blijft zitten waar hij zit. Wat er ook gebeurt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden