Clinton opent tegenaanval op Paula Jones

De politieke pitbulls van president Clinton hebben zondag de tegenaanval geopend in de mediaoorlog met Paula Corbin Jones en haar adviseurs....

OSCAR GARSCHAGEN

Van onze correspondent

Oscar Garschagen

WASHINGTON

'Het gaat Paula Jones om dollars, dollars en nog eens dollars. Dollars plus een forse dosis rechtse vuile trucs', sneerde James Carville, die Clinton in 1992 aan de verkiezingsoverwinning hielp, daags na het geheime verhoor van Clinton door de advocaten. Ook Paula Jones was hierbij aanwezig.

De andere 'pitbull', Clintons adviseur George Stephanopoulos, sprak over 'een rechtse lastercampagne', bedoeld om de president te schaden.

De zaak Jones versus Clinton wordt niet alleen in de rechtszaal uitgevochten maar ook op de publieke tribune. Uit opiniepeilingen blijkt dat Clinton deze pijnlijke zaak nog lang niet heeft verloren.

Terwijl president Clinton zondag ter kerke ging om bij te komen van het zes uur durend verhoor, traden Carville en Stephanopoulos in het tv-strijdperk tegen de adviseurs van Paula Jones. Wat uit het verbale kabaal vooral bleek, is dat de kansen op een onderhandse schikking drastisch zijn afgenomen.

Voor het eerst werd voor een miljoenenpubliek duidelijk dat Jones, die Clinton aanklaagt wegens seksuele intimidatie, wordt omringd door gehaaide juristen, een media-specialiste en een fondswervingsorganisatie. De juristen worden betaald door het Rutherford Instituut dat gespecialiseerd is in het werven van fondsen voor rechtse acties tegen onder meer abortusklinieken. Deze organisatie wordt geleid door ene John Whitehead, een advocaat die onder andere de extreem-rechtse tv-dominee Jerry Falwell in een aantal lasterzaken heeft verdedigd.

Falwell is een van de bronnen van de voortdurend terugkerende complottheoriëen over Clintons betrokkenheid bij drugshandel, seksuele uitspattingen en de moord op Witte Huis-adviseur Vincent Foster.

Terwijl het Rutherford Instituut voor geld en advocaten zorgt, leidt Susan Carpenter-McMillan de publicitaire campagne van Paula Jones. Zij heeft een talkshow en was zeer actief in de anti-abortusbeweging, totdat bekend werd dat zij zelf een zwangerschap had laten onderbreken. Ze noemt zich 'een conservatieve feministe' en heeft zich over Paula ontfermd. Ze beslist zelfs hoe de vrouw zich moet laten kappen, kleden en opmaken.

Carpenter-McMillan heeft de schadeclaim van Jones verhoogd tot twee miljoen dollar en maakte zondag duidelijk dat dit geld niet, zoals beloofd, naar een liefdadigheidsinstelling zal gaan. Zij werkt ook aan film- en boekencontracten voor Paula.

Hoe succesvol de adviseurs van Jones zijn, bleek zaterdag toen voor het eerst in de Amerikaanse geschiedenis een zittende president in een rechtszaak onder ede werd verhoord. Een vernederende, ontluisterende gebeurtenis, vonden zondag de meeste commentatoren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden