Clinton negeerde doktersadvies, voelt zich 'aan de beterende hand'

'Ik voel mij beter en ik ben aan de beterende hand', dat liet Hillary Clinton maandagavond weten aan CNN. Eerder bleek dat de Democratische presidentskandidate kampt met een longontsteking en op doktersadvies had moeten rusten. Dit advies legde ze echter naast zich neer.

Redactie
Hillary Clinton zwaait naar fotografen en omstanders nadat ze is opgeknapt in het appartement van dochter Chelsea, zondag. Beeld ap
Hillary Clinton zwaait naar fotografen en omstanders nadat ze is opgeknapt in het appartement van dochter Chelsea, zondag.Beeld ap

Clinton was genoodzaakt een update te geven over haar toestand, nadat ze onwel was geworden bij de herdenking van de aanslag op de Twin Towers op 11 september.

'Ik had niet verwacht dat het zo'n big deal zou worden', sprak de presidentskandidate refererend aan haar longontsteking. Van de dokter kreeg ze had advies om vijf dagen rust te nemen. Ze besloot haar campagne echter niet te staken en deelde het nieuws alleen met een handvol campagnemedewerkers.

Haar woordvoerder maakte eerder bekend dat Clinton zondag op geen enkel moment het bewustzijn heeft verloren toen ze onwel werd tijdens de herdenking in New York. Uit beelden van het incident bleek echter duidelijk dat ze bijna in elkaar zakte vlak voordat ze een busje betrad waarin ze naar het huis van haar dochter werd gebracht.

De ziekte van Clinton

Een verzwegen longontsteking breekt Hillary Clinton op, omdat ze voor het oog van een smartphone inzakte. Haar gezondheid is opeens dé kwestie in de media. Waarom heeft ze niet eerder iets gezegd? Het is een patroon: de Clintons laten elke ballon groeien tot hij knalt, schrijft correspondent Michael Persson in deze heldere analyse. (+)

'Ze werkte als een bezetene'

Volgens haar man Bill heeft Hillary eerder vergelijkbare toevallen gehad, verklaarde de oud-president in omvloerste bewoordingen bij zender CBS: 'Zelden, maar wel meer dan één keer gebeurde hetzelfde met haar toen ze ernstig uitgedroogd was. Ze werkte desondanks als een bezetene, als minister van Buitenlandse Zaken, als een senator, en in de jaren daarna.'

Vorig jaar gaf Clinton een verklaring vrij over haar medische status, iets wat belangrijk is in de strijd om het presidentschap. Er heerst een gezondheidscultus rond Amerikaanse politici, schrijft correspondent Michael Persson (+). In de verklaring die twee velletjes beslaat, staat onder meer een oude hersenschudding, hooikoorts en een bij oudere vrouwen veel voorkomende aandoening aan de schildklier waarvoor ze een hormoonkuur krijgt. Verder is ze volgens haar arts 'een gezonde 67-jarige vrouw'.

Niemand wil een hoestende president

Maar door geheimzinnig te doen over haar longontsteking, heeft Hillary nu juist bereikt wat ze wilde voorkomen: heel Amerika vraagt zich af of ze wel gezond genoeg is voor het presidentschap, schrijft columnist Bert Wagendorp. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden