Clinton mikt op doorbraak in vredesoverleg

Volgens bronnen in de Israëlische regering tracht president Clinton voor de komende week in Washington een ontmoeting te arrangeren tussen de Israëlische premier Netanyahu en de Palestijnse president Arafat....

AP; AFP; REUTER

AP, AFP, Reuter

JERUZALEM/GAZA

Clinton heeft Netanyahu voor komende maandag uitgenodigd op het Witte Huis. De Amerikaanse president drong er gisteren bij PLO-leider Arafat nog eens op aan geen enkel begrip ('zero-tolerance') te tonen voor terroristische acties. Minister Albright van Buitenlandse Zaken informeerde de Palestijnse leider onder meer over de inhoud van het gesprek dat Clinton dinsdag had met de Jordaanse koning Hussein.

Israël zegt alleszins bereid te zijn de vredesbesprekingen 'in een hogere versnelling' te zetten, maar alleen als Arafat ondubbelzinnig aangeeft dat hij al zijn kracht zal gebruiken om een eind te maken aan het Palestijnse geweld jegens Israël.

Zolang er Palestijnse bommen ontploffen in Israël en of in joodse nederzettingen, kan er geen sprake zijn van een vredesproces, beklemtoonde in Jeruzalem premier Netanyahu. 'Er kan geen vredesoverleg worden gevoerd als er op hetzelfde moment bussen of café's exploderen, of als kinderen gevaar lopen het slachtoffer te worden van een zelfmoordcommando.'

Netanyahu hoopt met Clintons steun versnelde onderhandelingen te realiseren. De premier zegt binnen zes tot negen maanden een reeks van gevoelige kwesties met de Palestijnen tot oplossing te willen brengen. Het gaat hem daarbij onder meer om de status van Jeruzalem, het Palestijnse verlangen naar een eigen staat en de positie van de Palestijnse vluchtelingen.

Netanyahu's woordvoerder zei dat Israël in ieder geval niet een ander beleid zal gaan voeren inzake de bouw en uitbreiding van joodse nederzettingen. Joodse kolonisten moeten zich kunnen blijven vestigen in Palestijnse gebieden, aldus Israël.

Volgens Arafat kan het vredesproces alleen maar uit het slop worden gehaald als Israël stopt met de bouw van nederzettingen. 'De Israëlische nederzettingenpolitiek brengt het complete vredesproces in serieus gevaar', herhaalde de Palestijnse leider gisteren.

Dertien Israëlische soldaten raakten dinsdag twintig kilometer ten noorden van Jeruzalem gewond bij een aanslag op een legerbus. De bus werd getroffen door een molotov-cocktail, raakte van de weg en rolde van een heuveltje. Op het moment van de aanslag naderde de bus de eerste huizen van het Palestijnse vluchtelingenkamp Jelazoun, twintig kilometer ten noorden van Jeruzalem.

De Palestijnse politie pakte woensdag dertig aanhangers op van de Islamitische Jihad wegens mogelijke betrokkenheid bij de twee mislukte zelfmoordaanslagen van dinsdag in de Gaza-strook; dinsdag bliezen twee activisten van Jihad zichzelf op zonder dat daarbij Israëlische slachtoffers vielen. De helft van de gisteren gearresteerde Jihad-aanhangers werd na verhoor weer op vrije voeten gesteld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden