Clinton lijdt nederlaag in drie staten

Opvallend grote overwinning van Obama in Nebraska, Louisiana en Washington...

Van onze correspondent Philippe Remarque

WASHINGTON Presidentskandidaat Barack Obama heeft zaterdag met grote cijfers de voorverkiezingen gewonnen in Nebraska, Louisiana en de staat Washington. Bij de Republikeinen won Mike Huckabee verrassend in Kansas en Louisiana, terwijl John McCain, die in de staat Washington won, vrijwel zeker blijft van de nominatie.

Obama gaat ook na dit weekeinde vrijwel gelijk op met zijn rivaal Hillary Clinton. Maar hij hoopt in februari met een reeks kleinere overwinningen de overhand te krijgen. Dinsdag heeft hij volgens peilingen opnieuw goede kansen in de voorverkiezingen van Virginia, Maryland en Washington D.C.

De Clinton-campagne zegt rekening te houden met een reeks verloren staten in februari en concentreert zich op voorverkiezingen in de grote staten Texas en Ohio op 4 maart en Pennsylvania op 22 april. Zondag werd bekend dat Clintons campagnemanager, Patti Solis Doyle, wordt vervangen door Maggie Williams, Clintons stafchef in haar jaren als First Lady.

Obama’s overwinningen van afgelopen weekeinde waren groter dan verwacht. In Nebraska en de staat Washington haalde hij 68 procent van de stemmen tegen 32 procent voor Clinton. In beide staten werden caucuses gehouden, een soort kiesvergaderingen met hoofdelijke stemming die vaak een meerderheid voor Obama opleveren. De opkomst overtrof opnieuw alle verwachtingen, waardoor zelfs files ontstonden. In Louisiana, een zuidelijke staat waar veel zwarten wonen, kreeg Obama 57 procent van de stemmen tegen 36 voor Clinton.

De uitslag van drie Republikeinse voorverkiezingen was enigszins genant voor John McCain, sinds het vertrek uit de race van Mitt Romney de gedoodverfde kandidaat. In Kansas stemde 60 procent van de kiezers op ex-predikant Mike Huckabee, terwijl McCain maar 24 procent kreeg. In Louisiana kreeg Huckabee 43 procent en McCain 42. In de staat Washington won McCain met 26 tegen 24.

Huckabee zou in de resterende twintig staten meer dan 80 procent moeten halen om McCain te verslaan. Toch wil hij niet van opgeven weten. ‘Ze zeggen dat de rekensommen tegen me spreken’, zei Huckabee. ‘Maar ik ben niet afgestudeerd in rekensommen. Ik ben afgestudeerd in wonderen, en ik geloof daar nog steeds in.’

McCain heeft problemen met conservatieve Republikeinse kiezers, die hem te links vinden. Maar op zondag kreeg hij steun van president Bush: ‘Ik ken hem goed , ik ken de principes die hem sturen en ik heb geen enkele twijfel dat hij een ware conservatief is’, zei Bush. Als McCain wordt genomineerd, zei Bush, zal hij helpen kiezers hiervan te overtuigen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden